- Al-Bashirs regime er Sudans største utfordring

Den sudanske aktivisten Samah Ahmed tror regimets fall vil bringe Sudan nærmere nabolandet i Sør.

MÅ GÅ: Sudans President Omar al-Bashir (t.v) må gå krever demonstranter i Sudan. Foto: Ebrahim Hamid/AFP
MÅ GÅ: Sudans President Omar al-Bashir (t.v) må gå krever demonstranter i Sudan. Foto: Ebrahim Hamid/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Men en gryende Sudansk vår blir slått hardt ned av de Sudanske myndighetene, og det har vært flere voldelige sammenstøt mellom demonstranter og væpnet politi. Oljekonflikten og andre forhold har ført til økte priser og en rekke innsparingstiltak. Folket har svart med å kreve Omar Al-Bashirs avgang. Bevegelsen som har påtatt seg det ambisiøse oppdraget har blitt kalt "Slikk deg på albuen"- beveglsen, skriver Ny Tid.

Samah Ahmed er en sosial aktivist, født og oppvokst nord for Sudans hovedstad Khartoum. Hun er helt klar på at Omar Al-Bashir må gå.

- Regimet har skaffet seg så mange fiender, både internt i Sudan og i det internasjonale samfunnet. Dette har ført til at vi alle nå lider under de øknomiske sanksjonene som følger konfliktene, sier en oppgitt Ahmed til Dagbladet.

Hun frykter at landet vil kollapse om det ikke skjer drastiske endringer.

- Norge må ha to roller
Til vanlig studerer Samah Ahmed Demokrati ved University of London, men i sommer er hun student ved den internasjonale sommerskolen til Universitetet i Oslo. Mens hun har vært i Oslo har Ahmed møtt Sudanese Activists-Norway, en gruppe som protesterer mot regimet i sympati med sudanere i hjemlandet. De utfordret 27.juni Stortinget til å stoppe volden mot demonstrantene i Sudan.

Ahmed mener det er naturlig for Norge å ha en rolle i både Sudan, Sør-Sudan og i fredsprosessen mellom de to landene.

AKTIVIST: Samah Ahmed er født og oppvokst i Sudan. Hun er svært bekymret for situasjonen i hjemlandet. Foto: Privat
AKTIVIST: Samah Ahmed er født og oppvokst i Sudan. Hun er svært bekymret for situasjonen i hjemlandet. Foto: Privat Vis mer

- Norge hadde en sentral rolle under fredsavtalen mellom de to landene i 2005, og det er viktig at de følger dette opp.

- I Sør-Sudan kan Norge hjelpe med å dele sin efaring om hvordan en bygger demokratiske institusjoner. I Sudan burde Norge handle for å stoppe volden mellom demonstrantene og myndighetene. Et sted å begynne kan være å invitere de sudanske aktivistene som bor i Norge til samtaler, sier Ahmed til Dagbladet.

Får høre fra Heikki
Utviklingsminister Heikki Holmås sa til Dagbladet i går at han vil utrykke ovenfor Sudan at det er viktig for demokratisk utvikling at Sudanere som nå protesterer mot regimet, skal få gjøre dette i fred.

Han vil også understreke viktigheten av at internasjonale hjelpeorganisasjoner får komme inn i landet for å hjelpe de mange trengende. Statsråden besøker landet torsdag, og vil da også tilby Sudan en giverkonferanse.

- Norge er, sammen med Tyrkia, villig til å arrangere en giverkonferans for Sudan, men det er klart de får ikke en slik konferanse før de har kommet frem til en avtale med Sør-Sudan om oljen, sier Holmås.

Viktig med fred
Ahmed mener det er helt avgjørende at det blir fred mellom Sudan og Sør-Sudan.

- Hverken Sudan eller Sør-Sudan kan bli stabile land uten fred. Som sudaner føler jeg at det er et sterkt bånd mellom oss og Sør-Sudan. At landet nå er separert fra Sudan gjør meg utrolig trist, sier Ahmed til Dagbladet.

Hun legger til at mange land klarer å fungere som en helhet selv om det er store interne kontraster, og at et slikt mangfold kan være en stor styrke.

FLYKTNINGER: Det er flere hundretusen mennesker på flukt i Sør-Sudan. Utviklingsminister Heikki Holmås møtte noen av dem i en flyktningleir rett utenfor hovedstaden Juba.

Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD.
FLYKTNINGER: Det er flere hundretusen mennesker på flukt i Sør-Sudan. Utviklingsminister Heikki Holmås møtte noen av dem i en flyktningleir rett utenfor hovedstaden Juba. Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD. Vis mer