Al Capone, Johnny Depp og Harvey Weinstein har alle gjort det: Derfor må de gå «skammens gang»

En mer enn hundre år gammel amerikansk tradisjon.

«PERP WALK»: Da Harvey Weinstein gikk sin «perp walk» fredag, var han langt ifra den første som måtte gå i håndjern foran et stort presseoppbud. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Først ble han bragt inn på politistasjonen iført håndjern, så kom Harvey Weinstein smilende ut igjen før han ble fraktet bort. Den 66 år gamle Hollywood-produsenten, som står bak filmer som «Den engelske pasienten» og «Den enestående Will Hunting», overga seg fredag til politiet i New York. Han siktes for angivelig å ha voldtatt en kvinne og tvunget en annen til å utføre oralsex.

Men mens en mistenkt gjerningsmann i Norge gjerne blir fraktet via bakveien hos politiet, måtte Weinstein finne seg i å bli ført forbi det enorme presseoppbudet og skuelystne tilskuere - fullt eksponert.

Årsaken til seansen, som er spesielt utbredt i New York, må man langt tilbake i historien for å finne.

Til spott og spe

«Perp walk», som seansen kalles på engelsk, fikk en kraftig oppsving på 80-tallet, og årsaken var statsadvokaten Rudolph Giuliani. Da finansverdens verste kriminelle ble pågrepet, sørget Giuliani for at de måtte vise seg for folket, enten på vei til og fra politistasjonen eller retten, slik at alle kunne kjenne dem igjen.

I tillegg fikk ikke minst pressen sjansen til å sikre seg både bilder og video av de pågrepne, gjerne iført håndjern. Ofte ble seansen koordinert med media for å sikre mye oppmerksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer