Al Capone, Johnny Depp og Harvey Weinstein har alle gjort det: Derfor må de gå «skammens gang»

En mer enn hundre år gammel amerikansk tradisjon.

«PERP WALK»: Da Harvey Weinstein gikk sin «perp walk» fredag, var han langt ifra den første som måtte gå i håndjern foran et stort presseoppbud. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Først ble han bragt inn på politistasjonen iført håndjern, så kom Harvey Weinstein smilende ut igjen før han ble fraktet bort. Den 66 år gamle Hollywood-produsenten, som står bak filmer som «Den engelske pasienten» og «Den enestående Will Hunting», overga seg fredag til politiet i New York. Han siktes for angivelig å ha voldtatt en kvinne og tvunget en annen til å utføre oralsex.

Men mens en mistenkt gjerningsmann i Norge gjerne blir fraktet via bakveien hos politiet, måtte Weinstein finne seg i å bli ført forbi det enorme presseoppbudet og skuelystne tilskuere - fullt eksponert.

Årsaken til seansen, som er spesielt utbredt i New York, må man langt tilbake i historien for å finne.

Til spott og spe

«Perp walk», som seansen kalles på engelsk, fikk en kraftig oppsving på 80-tallet, og årsaken var statsadvokaten Rudolph Giuliani. Da finansverdens verste kriminelle ble pågrepet, sørget Giuliani for at de måtte vise seg for folket, enten på vei til og fra politistasjonen eller retten, slik at alle kunne kjenne dem igjen.

I tillegg fikk ikke minst pressen sjansen til å sikre seg både bilder og video av de pågrepne, gjerne iført håndjern. Ofte ble seansen koordinert med media for å sikre mye oppmerksomhet.

Nettopp oppmerksomheten har vært årsaken til at det også har vært hevet kritiske røster mot «perp walks», fra folk som mener det medfører offentlig ydmykelse og er et overgrep mot mistenktes rett til privatliv. En av dem har tatt til motmæle mot tradisjonen, er den kjente franske økonomen Dominique Strauss-Kahn, som selv ble arrestert i 2011 etter anklager om seksuelle overgrep.

- Forferdelig

Strauss-Kahn var direktør i Det internasjonale pengefondet da han ble pågrepet. En stilling han senere trakk seg fra.

- Jeg synes det er en helt forferdelig greie. Problemet er at du skal være uskyldig til du er dømt. Dette skjer på et tidspunkt hvor du er uskyldig. Likevel blir du vist fram for alle som en kriminell, selv om ingen vet om det er sant eller ikke. Det er bare ikke rettferdig, sa Strauss-Kahn til CNN i et intervju to år etter å ha gått den tunge veien foran kameraene og journalistene.

MISSFORNØYD: Dominique Strauss-Kahn fikk selv oppleve «perp walk», noe han var svært misfornøyd med i ettertid. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MISSFORNØYD: Dominique Strauss-Kahn fikk selv oppleve «perp walk», noe han var svært misfornøyd med i ettertid. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men selv om den tidligere direktøren argumenterer for å avskaffe tradisjonen, har andre ment det er bidrar til å forhåndsdømme den pågrepne, mens forkjempernes argumenter blant annet har vært en mest mulig gjennomsiktig juridisk prosess for de kriminelle.

Ikke akkurat rød løper

Da Weinstein gikk sin «perp walk» fredag, var han langt ifra den første kjendisen som måtte gå «skammens gang» foran et stort presseoppbud.

Johnny Depp har tidligere gjort det. Det samme har gangsteren Al Capone, skuespillerne Russel Crowe og Christian Slater, musikerne Axl Rose og Boy George, og MMA-stjernen Conor McGregor.

Og selv om det kan virke nådeløst å bli eksponert på den måten før man er dømt, slår New York-politiets regler fast at de verken vil forhindre eller hjelpe til i forbindelse med fotograferingen.

PR for politiet

Ifølge New York Daily News' reporter David Krajicek, strekker den moderne tradisjonen seg mer enn hundre år tilbake i tid.

- Det er sannsynligvis J. Edgar Hoover (FBIs første direktør, journ.anm.) som er årsaken til dette. Han skjønte at det var flott PR å vise fram de pågrepne for amerikanske borgere, slik at de fikk se de kriminelle med håndjern på, sier Krajicek i et intervju med National Public Radio.

Hoover sørget blant annet for at gangsteren Alvin Karpis, også kjent som «Creepy», ble vist for offentligheten i 1936, etter en årrekke med grov kriminalitet.

Overlevde ikke «perp walk»

Selv om Weinstein og andre kjendiser uproblematisk gikk forbi både pressen og tilskuerne, er det ikke alle seansene i historien som har gått helt etter boka.

Verst gikk det likevel utover Lee Harvey Oswald, som var mistenkt for å ha skutt John F. Kennedy i Dallas i Texas. Presidenten døde som følge av skadene, og Oswald ble også mistenkt for å ha drept en politibetjent.

Før han i det hele tatt rakk å bli dømt for noen av drapene, ble imidlertid Oswald selv skutt og drept. Og åstedet var nettopp hans egen «perp walk» i 1963.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer