Al, du lyver

NEW YORK (Dagbladet.no): Når Al Gore og George W. Bush sent i natt norsk tid har sin andre store tv-debatt må Al Gore vise at han ikke roter til fakta og fremstår som en løgner. Gores tendens til å overdrive har ført til at Bush ligger ni prosentpoeng foran rivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-leiren har lenge forsøkt å spre inntrykket av at Al Gore er en Clinton-kloning. På republikanernes språk betyr det at Gore ikke er til å stole på. Og nå har Al Gore hjulpet sine motstandere godt ved å være slomsete med fakta.

Fakta-rot

Under den første tv-debatten i Boston for en uke siden kom Gore med utsagn som fikk republikanerne til å gni seg i hendene.

Gore påsto at han som visepresident hadde besøkt katastrofeområder i Texas sammen med direktøren for katastrofehjelpen; noe som viste seg å være å være besøk sammen med en underordnet av direktøren.

Gore brukte også en jente i Florida som eksempel på overfylte klasserom. Kailey Ellis måtte stå i klasserommet fordi det manglet plass til pulter, sa en opprørt Gore. Problemet var at det bare var en eneste dag Kailey måtte stå. Årsaken var omorganisering av rommet.

Latterliggjort

At Gore tidligere er latterliggjort for en uttalelse om at han oppfant internett har sin forklaring i at Al Gore faktisk var med på å gi støtet til bruk av internett i det offentlige slik at bruken eksploderte i 90-åra. Måten han ordla seg på har han måttet svi for siden.

Uansett har George W. Bush alle muligheter til å angripe Gore for en karakterbrist mange velgere nå misliker.

Lover bedring

Når rivalene møtes på Wake Forest-universitetet i Winston-Salem i North Carolina i natt har Gore lovet at han ikke skal sukke demonstrativt, at makeupen skal være mindre tung og at ingen skal arrestere ham på sannhetsinnholdet i det han sier.

George W. Bush må vise at han har mer grep om utenrikspolitikken. Særlig etter Milosevics fall og eksplosjonen i voldshandlinger i Midt-Østen er klare uttalelser viktig. Spørsmålet er om han også denne gangen har så lave forventninger til seg at han igjen vinner ved ikke å tape.

Dagbladet på nettet kommer tilbake med en utfyllende sak om hvordan debatten gikk klokka 05.30 norsk tid.