Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al Gore går inn for CO2-lagring

Fredsprisvinneren ble invitert til Sleipner og Mongstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Al Gore og lederen av FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, mottok i går Nobels fredspris i Oslo. Men det var ikke snakk om å hvile på laurbærene av den grunn, begge de to fredsprisvinnerne har et hektisk program så lenge de er i Norge.

Al Gore startet dagen med et besøk på Jens Stoltenbergs kontor.

- Vi har hatt en god samtale, fortalte statsministeren en samlet norsk pressekorps da samtalen var over.

Imponert

Et av temaene på dagens møte var fangst lagring av CO2. Mens fredsprisvinner Gore tidligere har vært skeptisk til dette, er lagring nå en løsning han går sterkt inn for.

- Tidligere var jeg skeptisk til hvor sikker en slik løsning er, men nå er jeg imponert over sikkerhetsnivået, sier Gore.

Uttalelsene var som musikk for Stoltenbergs ører. Norge har i flere år lagret millioner av tonn CO2 under havoverflaten ved oljeplattformen Sleipner.

- Det er svært viktig for oss at Gore er så klart positiv til CO2-lagring. Det vi gjør på Sleipner må være tilstrekkelig trygt til at folk kan ha tro på dette, sier olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) som også var med på møtet.

VISTE FRAM BYEN: - Aller først må jeg vise deg utsikten. Her har du slottet, der er Holmenkollen. Jeg bor i nærheten av skogen der, forklarte en blid statsminister til fredsprisvinner Al Gore. Foto: JON EEG/SCANPIX
VISTE FRAM BYEN: - Aller først må jeg vise deg utsikten. Her har du slottet, der er Holmenkollen. Jeg bor i nærheten av skogen der, forklarte en blid statsminister til fredsprisvinner Al Gore. Foto: JON EEG/SCANPIX Vis mer

Anlegget har tidligere vekket internasjonal oppmerksomhet, og Stoltenberg benyttet dagens samtale til å invitere Gore med seg på besøk både til Sleipner og til Mognstad.

- Han takket ja, men om vi får det til kommer an på timeplanene hans, sier statsministeren.

Til Antarktis

Gore er ikke den eneste som ble bedt med på tur. Tidligere i dag ble det klart at fredsprisvinner Pachuri takket ja til å bli med Stoltenberg til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Reisen finner sted i februar neste år.

- Pachuri har gjort mye for å vekke oppmerksomhet og gi verden solid og troverdig kunnskap om klimaforandringene. Jeg har derfor invitert han med til Antarktis som er et av de stedene der klimaendringene vises tydeligst, sier statsministeren

Mer skryt

Da møtet var over, hadde Al Gore tid til et kort møte med pressen. Nok en gang var han full av lovord over Norges miljøinnsats.

- Vi er en av de største CO2-synderne i verden. Har du virkelig ingen kritikk å komme med, spurte en av journalistene.

Al Gore går inn for CO2-lagring

- Alle land kan gjøre mer. I likhet med mitt hjemland USA, er Norge et av de landene som slipper ut mest CO2 per innbygger, men samtidig er Norge aktive i å utvikle løsninger.

Hver nordmann står for et utslipp på 133,8 tonn CO2 i snitt i år, viser tall fra Bellona. Statistikken inkluderer utslipp både fra privatpersoner og norsk næringsliv.

Vil koste

Et av de andre temaene Gore og Stoltenberg drøftet var miljøskatt. Gore er tilhenger av å vri skattene fra inntekt til forurensning, men ikke så radikalt som tidligere har blitt hevdet.

- Jeg foreslår ikke at vi skal fjerne inntektsskatten fullt og helt. Men jeg mener at deler av den direkte beskatningen av inntekt kan overføres til skatt på forurensning, sier Gore.

Nok en gang var Stoltenberg enig.

- Vi har allerede begynt, blant annet økte vi CO2-avgiften i årets budsjett. Folk må forberede seg på at det vil bli dyrere å forurense. Det vil smerte å redusere drivhuseffekten, sier statsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling