Al Gore oppfordres til å trekke seg

Washington: Demokratenes presidentkandidat Al Gore oppfordres til å trekke sitt kandidatur, etter at USAs høyesterett i dag tidlig bestemte å sende avgjørelsen om håndtelling av stemmesedlene i Florida, tilbake til delstatshøyesteretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Gores juridiske rådgiver, Harvard professoren Laurence Tribe, og lederen for det demokratiske partiet rådet Al Gore til å trekke seg som presidentkandidat, etter at en sterkt splittet høyesterett i Washington kom med sin kjennelse klokken 04 norsk tid.

Tribe uttalte etter kjennelsen at dette ser ut til å være et endelig nederlag for demokratenes presidentkandidat, og det kan dermed se ut som kjennelsen gir ett ekstra kort til republikaneren George W. Bush.

Grunnloven

Sju av de ni høyesterettsdommerne har uttalt at håndtellingen i Florida er problematisk i forhold til den amerikanske grunnloven. Mens fem mot fire av dommerne mener at en ny håndopptelling ikke vil løse dette problemet.

Høyesteretten bemerker at håndteringen av stemmesedlene blant annet bør være «enhetlig».

Et dommerflertall konkluderte med at det nå ikke er nok tid til å gjennomføre håndtellingen av de omdiskuterte stemmesedlene i Florida, før valgmannskollegiet skal møtes mandag den 18.desember, for å utnevne USAs neste president.

Forbehold

Kjennelsen som USAs ni høyesterettsdommere kom fram til, er detaljert nedskrevet, med alle de enkelte dommernes forbehold og vurderinger. Grunnet vagheten i kjennelsen, var det likevel tidlig onsdag morgen uklart hva som blir det konkrete resultatet av kjennelsen alle har ventet på så lenge.

Både Gore og Bush studerte onsdag morgen detaljene i kjennelsen nøye, før de kom med kommentarer.

- Etter en første gjennomlesning ser dette ut til å være en seier for oss, sa likevel en tjenestemann på Bush-teamet.

Det er med andre ord fortsatt ingen avklaring i kaoset rundt hvem som er USAs president, etter valget den 7. november.

(NTB)