SISTE SENDING:  Al Jazeera America hadde sin siste sending noen sinne i natt norsk tid. Selskapet har hatt en turbulent tid siden de startet opp for bare tre år siden. Foto: Scanpix
SISTE SENDING: Al Jazeera America hadde sin siste sending noen sinne i natt norsk tid. Selskapet har hatt en turbulent tid siden de startet opp for bare tre år siden. Foto: ScanpixVis mer

Al Jazeera America hadde sin siste sending i natt

Etter tre år med saksøking og anklager er det slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det Qatar-eide nyhetsselskapet etablerte seg i Amerika i 2013, men etter bare tre år på skjermen har de nå slukket lysene for godt.

Det er på grunn av dårlige seertall at tv-kanalen nå takker for seg, skriver avisa The New York Times.

Økonomiske utfordringer I januar i år annonserte Al Jazeera America at de skulle gi seg. Konsernsjef Al Anstey begrunnet dette med økonomiske utfordringer i amerikansk media og dårlige seertall.

- Avgjørelsen er tatt av Al Jazeera Americas styre, med grunnlag i det faktum at vår forretningsmodell simpelthen ikke er lønnsom i lys av de økonomiske utfordringene i USAs mediemarked, sa han til New York Times da nyheten ble kjent.

USA-ekspert ved NTNU, Espen Moe, er ikke overrasket over at Al Jazeera har møtt motstand i statene. Han tror at selskapet har slitt ekstra mye fordi det har base i Midtøsten.

- Det vi har sett fra USA de siste årene er at flere medier har problemer. Det er mye på grunn av polariseringen. Det blir stadig vanskeligere for uavhengige medier, sier han til Dagbladet.

Moe mener at den pågående nominasjonskampen i USA har vært spesielt vanskelig for muslimene i landet, men at det i såfall bare har vært en utløsende faktor til at Al Jazeera America nå gir seg.

- Jeg regner med at de økonomiske problemene har vært langvarige, sier han.

Turbulente år Siden de etablerte seg i USA har nyhetsbyrået vært gjennom en rekke turbulente perioder. I januar 2013 kjøpte Al Jazeera selskapet Current TV fra USAs tidligere visepresident Al Gore.

Lenge så det ut til å gå bra for nyhetsbyrået, og de vant en rekke prestisjefylte priser for sitt journalistiske arbeid.

I 2014 ble kanalen saksøkt av Al Gore. Han hevdet at selskapet hadde svindlet ham for millioner av dollar, og at de ikke hadde gjort skikkelig opp for seg da de kjøpte selskapet et år tidligere.

Et halvt år seinere, i april 2015, ble de saksøkt igjen. Den gangen var det en tidligere ansatt som hadde fått nok. Matthew Luke mente at han hadde fått sparken fordi han hadde klaget på sin sjef, Osman Mahmud.

Luke mente at Mahmud hadde beordret ham til å ekskludere kvinnelige medarbeidere fra møter, og å ikke involvere dem i prosjekter de jobbet med. Luke anklaget også sin tidligere sjef for å ha antisemittiske holdninger.

Anklages for fryktkultur Samme år opplevde selskapet flere tunge perioder, og seertallene fortsatte å synke.

Konsernsjef Ehab Al Shihabi gikk av i mai, en dag etter at en tidligere direktør hevdet at det hersket en fryktkultur i selskapet. Kort tid etter ble de saksøkt av flere store baseball-profiler etter at de publiserte en dopingrapport.

I natt norsk tid gikk den siste sendingen av Al Jazeera America på lufta.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram