Al Jazeera-bil i flammer under voldelig protest

Rasende demonstranter i Libanon lot raseriet gå utover Al Jazeera da de protesterte mot at Hizbollah vil dominere landets nye regjering.

I FLAMMER: Dette TV-bildet arabiske Al Jazeera viser en av TV-kanalens biler gå opp i flammer. Foto: Sultan Al Qassemi
I FLAMMER: Dette TV-bildet arabiske Al Jazeera viser en av TV-kanalens biler gå opp i flammer. Foto: Sultan Al QassemiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rasende demonstranter i byen Tripoli nord i Libanon raserte i dag en Al Jazeera-bil da de protesterte mot utvelgelsen av  Hizbollah-støttede Najib Mikati som statsminister.

- I fare Journalister fra den arabiske TV-kanalen og andre reportere på stedet har opplyst at de har blitt nødt til å søke tilflukt i bygninger i nærheten, melder Reuters.

- Hvis ikke hæren griper inn raskt og redder oss, vil vi være i fare, sa Al Jazeera-reporter Majed Abdel-Hadi i en direktesending på kanalen.

Ifølge Al Jazeera skal demonstranter ha forsøkt å komme seg inn i bygningen journalistene søkte tilflukt i, og ifølge enkelte ubekreftede meldinger skal demonstrantene ha forsøkt å sette fyr på bygningen.

Demonstrantene satte også fyr på mopeder som tilhørte medier som blir ansett som Hizbollah-vennlige. I Beirut ble det meldt om lignende hendelser, men opplysningene er ikke bekreftet.

Hizbollah-dominert I dag samlet tusenvis av sunnimuslimske demonstranter seg for å protestere mot at deres egen statsministerkandidat, avtroppende leder for Libanons forretningsministerium, Saad al-Hariri, ikke får danne ny regjering.

Ifølge Al Arabiya fikk Mikati 68 stemmer i parlamentet i dag, mens al-Hariri fikk 60 - noe som dermed bestyr at Mikati vil bli Libanons neste statsminister.

I en TV-tale i dag gikk han hardt ut mot demonstrantene:

- Jeg beklager de voldelige demonstrasjonene. Sinne må ikke få utløp ved å angripe andre, og jeg bekalger angrepet på Al Jazeera, sa han.

Hariri har ledet samlingsregjeringen som den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen nylig trakk seg fra. Årsaken var strid om FN-domstolen som etterforsker drapet på Hariris far, Rafiq Hariri, i 2005, skriver NTB. Saken har i årevis ført til dype splittelser i Libanon ettersom Hizbollah og støttespilleren Syria er mistenkt for å være involvert i drapet.

USA har allerede varslet at en Hizbollah-dominert regjering vil få konsekvenser for forholdet mellom USA og Libanon, blant annet når det gjelder bistand. En talsmann for amerikansk UD sa mandag at forholdet vil bli mer komplisert.