Al-Jazeera formidler Moskva-terroristenes budskap

Igjen skremmer terrorister en hel verden med aksjoner mot uskyldige sivile. Igjen bringer den arabiske fjernsynskanalen al-Jazeera deres budskap ut til hele verden, uten å uttrykke støtte eller fordømmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talskvinne for de anslagsvis 50 terroristene som har tatt rundt 700 gisler i en kino i Moskva truet med å drepe gislene på et opptak som al-Jazeera viste torsdag. Kanalen skal ha mottatt opptaket tirsdag, halvannet døgn før dramaet i Dubrovka-teateret begynte.

- Vi har valgt å dø i Moskva, og vi skal ta med oss hundrevis av vantro, sa kvinnen som etter muslimsk skikk var tildekket fra isse til fotsåle. Flere andre kvinner iført samme slags klær kunne ses i bakgrunnen.

Ingen tilfeldighet

Sikkerhetsfolk og medieeksperter sier det neppe var noen tilfeldighet at truslene ble satt fram gjennom al-Jazeera. Kanalen har også tidligere formidlet budskap fra terrorister, ikke minst fra Osama bin Laden, som antas å stå bak terrorangrepene mot USA 11. september i fjor.

Hvordan har al-Jazeera fått sin posisjon som formidler av beskjeder fra flere av verdens mest forhatte og ettersøkte grupper og personer? Svaret er at kanalen hadde lagt grunnlaget for denne posisjonen lenge før september i fjor.

Den var for eksempel tidlig ute med å vise bilder fra den palestinske oppstanden mot israelerne, intifadaen. Men til forskjell fra andre arabiske medier lot al-Jazeera også israelske politikere og alminnelige israelere komme til orde.

Frie ytringer

Seerne kan også ringe, e-poste eller skrive til al-Jazeera for å si sin ærlige mening, og disse meningene blir utførlig gjengitt på lufta. Kontrasten til andre medier i området - for eksempel til den ytterst autoritetstro saudiarabiske kringkastingen - er slående.

Kanalen oppsto etter at den britiske rikskringkastingen BBCs arabiskspråklige tjeneste hadde røket uklar med en saudiarabisk kanal, Orbit. Emiren av Qatar tok imot Orbits ansatte, som fikk nytt hovedkvarter på halvøya der emiratet ligger (al-Jazeera betyr «halvøy»).

Saudiaraberne er ikke alene om å se skjevt til al-Jazeera For eksempel har Israel beskyldt kanalen for å «sensasjonalisere» intifadaen. Etter de siste dagers begivenheter kan al-Jazeeras folk nok vente seg krass russisk kritikk for å slippe terrorister til på skjermen.

(NTB)