Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al Jazeera hevder dette er vestlige soldater i Libya

TV-kanalen viser det den kaller det første beviset for allierte støvler på libysk jord.

 AVSLØRT:  Al Jazeera hevder de har avslørt seks utenlandske soldater i Libya, noe som i så fall bryter med FN-resolusjonen. Foto: YouTube.
AVSLØRT: Al Jazeera hevder de har avslørt seks utenlandske soldater i Libya, noe som i så fall bryter med FN-resolusjonen. Foto: YouTube. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Offisielt pågår krigen mot Muammar Kadhafis Libya bare fra luften og sjøen så langt. FN-resolusjonen utelukker spesifikt «en utenlandsk okkupasjonsstyrke i enhver form på enhver del av libysk territorium».

Men at vestlige styrker - da særlig etterretningsstyrker fra USA og Storbritannia - også deltar på bakken, har vært en dårlig skjult hemmelighet.

Dagbladet omtalte for eksempel i mars planene om å sette amerikanske etterretningsoffiserer inn i landet. De bidrar i det skjulte med informasjon om blant annet bombemål og innhenter etterretning om de forskjellige aktørene i landet, men skal ikke ha deltatt i stridshandlinger.

Seks vestlige menn Planlagt var det nok uansett ikke at TV-kanalen Al Jazeera skulle fange det som kan være seks vestlige soldater på video. Klippet ble spilt inn i Dafniya, byen som er opprørernes vestlige utpost.

Alle seks er tydelig vestlige. Fem av dem er bevæpnet og ikledd sandkamuflasjeklær, mens den sjette ikke er væpnet og går i sivile klær. The Guardian peker på at mannen virker som det mest høytstående medlemmet i gruppen, og kanskje er en etterretningsoffiser.

De seks kan sees mens de snakker med opprørere og forlater stedet kjapt når de forstår at de blir filmet.

Briter? - Her er en gruppe væpnede utlendinger, kanskje briter, som menger seg med soldatene. Det kan handle om å planlegge helikopterangrep, sier reporteren Tony Birtley.

I tillegg til de nevnte CIA-offiserene som skal være på plass i Libya, har britisk presse flere ganger meldt at SAS-soldater også er aktive på bakkenivå.

Bakkestyrkene bidrar med nødvendig informasjon om Kadhafis ofte kaotiske hær, noe som gjør det mulig å finsikte NATO-angrepene.

Det britiske forsvarsdepartementet avviser etter Al-Jazeeras innslag at de har styrker på bakken i Libya.