Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida-angrep rammer sjeldent vestlige

Det er først og fremst innbyggere i muslimske land som rammes av angrep fra terrornettverket al-Qaida, viser en fersk undersøkelse.

RAMMER SJELDENT VESTLIGE: Redningsarbeidere hjelper en såret mann ut av en ødelagt bygning etter et bilbombeangrep i Bagdad i juni 2004. En ny undersøkelse viser at de fleste ofrene for al-Qaida er innbyggere i ikke-vestlige land. Foto: REUTERS / Faleh Kheiber / SCANPIX
RAMMER SJELDENT VESTLIGE: Redningsarbeidere hjelper en såret mann ut av en ødelagt bygning etter et bilbombeangrep i Bagdad i juni 2004. En ny undersøkelse viser at de fleste ofrene for al-Qaida er innbyggere i ikke-vestlige land. Foto: REUTERS / Faleh Kheiber / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Undersøkelsen er utført av Combating Terrorism Center ved militærakademiet West Point i USA og baserer seg på arabiske medier.


Den tar for seg angrep utført av al-Qaida mellom 2004 og 2008.

Resultatene viser at bare 15 prosent av de i alt 3.010 drepte i al-Qaida-angrep var vestlige. Resten er innbyggere i land med muslimsk flertall.

Om man bare regner de to siste årene, var bare 2 prosent av ofrene vestlige. I denne perioden hadde en statsborger i et muslimsk land 54 ganger større risiko for å bli drept i et al-Qaida-angrep enn en person med vestlig bakgrunn.

De aller fleste ofrene kommer fra Irak, ifølge rapporten.

Færre angrep

Det fremgår av rapporten at al-Qaidas suksess med å angripe vestlige mål i fireårsperioden stort sett begrenser seg til angrepene mot Madrid og London i 2004 og 2005.

I 2006 avtok angrepene mot vestlige sterkt. Ikke en eneste vestlig statsborger ble drept i al-Qaida-angrep det året. Antall angrep i 2007 og 2008 var henholdsvis 30 og 29, med tolv drepte fra vestlige land. Totalt ble 571 mennesker drept i al-Qaida-angrep de to årene.

Rapporten slår fast at muslimene som al-Qaida hevder de forsøker å beskytte, løper en langt større risiko for å bli ofre for gruppens angrep enn statsborgere fra vestlige land.

Intern kritikk

I rapporten blir det fremhevet at andelen ikke-vestlige ofre har økt den siste tiden, noe som har ført til kritikk blant religiøst lærde som sympatiserer med al-Qaida.

Blant dem som har satt spørsmålstegn ved bruken av vold og de mange muslimske ofrene er Abu Muhammad al-Maqdisi, som nylig fordømte al-Qaida for ikke å ta hensyn til hvem som blir offer for angrepene deres.

Al-Maqdisi tok også avstand fra takfir, en praksis som går ut på å definere de drepte muslimene som vantro for å rettferdiggjøre angrepet.

Også en av al-Qaidas mest fremtredende ledere, Abu Yahya al-Libi, har også vedgått at nettverket kan ha mistet støttespillere på grunn av «operasjonelle feil».

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media