Al-Qaida bak attentat?

Al-Qaida kan stå bak attentatet mot president Hamid Karzai i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er seks dager igjen til 11. september, og nervene står i høyspenn i Afghanistan. 9. september i fjor ble Nordalliansens leder Ahmad Masood likvidert. Drapet på Masood virket i ettertid som et varsel om terrorkatastrofen som skulle ramme USA to dager senere.

I dag var afghanistans president Hamid Karzai en hårsbredd fra å bli drept i sin egen bil.

USAs president George W. Bush at han er lettet over at den afghanske presidenten er i live og uskadd. Bush skal møte Karzai i FN neste uke.

- Kan være al-Qaida

Afghanistans utenriksminister Abdullah Abdullah sa under en pressebriefing etter attentatet i Kandahar i kveld at det terrornettverket al-Qaida kan stå bak.

- Al Qaida eller al-Qaida-elementer kan stå bak dette, sa han. Abdullah opplyste at det var én attentatmann, kledd i afghansk uniform som skjøt.

Abdullah knyttet også bombeeksplosjonen i Kabul tidligere på dagen, da minst 15 mennesker ble drept, til al-Qaida.

- Hva det enn er, er det knyttet til den samme terrororganisasjonen, sa han.

Al-Qaida holdes ansvarlig for terrorangrepene i USA 11. september i fjor. De fikk beskyttelse av Taliban og drev treningsleirer for terrorister i Afghanistan. Taliban-regimet ble drevet fra makten i løpet av en kort, USA-ledet krig i november i fjor.

Skjøt på kortesjen

BBCs korrespondent var vitne til at ukjente menn avfyrte flere skuddserier mot kortesjen til den afghanske presidenten. To skudd traff presidentens bil.

Karzai var i Kandahar i anledning brorens bryllup, og attentatet skjedde midt i sentrum av byen utenfor guvernørens hus.

Presidentens amerikanske livvakter skjøt tilbake mot attentatmannen, og ifølge BBC ble tre mennesker drept og flere såret.

Karzai ble tidligere beskyttet av afghanske livvakter, men byttet dem nylig ut med en livvakt bestående av amerikanske elitesoldater i juli, etter at visepresidenten hans ble drept på gata i Kabul.

Guvernøren såret

Attentatets egentlige mål kan ha vært Kandahars guvernør Gul Agha Sherzai, som ble såret, men en anonym tjenestemann sier attentatet var rettet mot Karzai. BBCs reporter så en kule passere øret til Karzai og treffe guvernøren.

- Karzai er i live og i sikkerhet, sa talsmannen.

- En amerikansk soldat ble såret i tillegg til Gul Agha Sherzai. Sherzai er lettere såret.

Karzai selv sa etter attentatet at han venter seg slike hendelser.

- Jeg har det bra. Jeg er forberedt på slike ting, sa han til BBC.

To bomber

I Kabul var det kaotiske scener da tusenvis av skrekkslagne mennesker forsøkte å flykte fra markedet der bomben gikk av tidlig på ettermiddagen lokal tid.

Øyenvitner forteller at det først kom en mindre eksplosjon. Tusenvis av mennesker var på vei bort fra stedet, da den kraftige bomben ble utløst like etterpå.

- Dette er gjort av utlendinger som ikke eier medfølelse, sa politisjefen i Kabul, Basir Salangi. Han oppga antallet drepte til 15, mens afghansk TV meldte at 25 var drept og 150 såret.

Visepolitisjefen i Kabul, Mohammad Khalil, la skylden både på Taliban og al-Qaida, og på en geriljaleder i eksil, tidligere statsminister Gulbuddin Hekmatyar.

- Hekmatyar, al-Qaida og Taliban har vist sine svarte ansikter igjen, sa Khalil.

Flere ganger har sikkerhetspoliti klart å hindre forsøk på å plassere bomber i det samme området.

Det har vært mange mindre og større eksplosjoner i og rundt Kabul de siste ukene, men torsdagens var den verste siden Hamid Karzais regjering kom til makten.

(NTB)

OVERLEVDE: Hamid Karzai overlevde attentatet. Guvernør Gul Agha ble skadet i kuleregnet.
VOKTER PRESIDENTEN:</B> U.S. Special Forces vokter presidenten med sine egne liv.
DREPT:</B> Tre menn lå døde igjen etter attentatet mot den afghanske presidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer