Al-Qaida bak rakettangrep

Tre raketter ble fredag avfyrt fra Jordan mot Eliat i Israel og et amerikansk marineskip i den jordanske havnebyen Aqaba. En al-Qaida-tilknyttet gruppering har tatt på seg skylden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra et varehus i den jordanske havnebyen Aqaba ble det avfyrt minst tre katjusja-raketter fredag. En av den ble avfyrt mot det amerikanske marinefartøyet USS «Ashland», som lå til havn i byen.

Raketten bommet så vidt på skipet, og traff et lager like ved. En jordansk soldat ble drept i angrepet.

Fra Israel hold melder politi og øyenvitner at en katjusja-rakett landet i utkanten av flyplassen i Eilat. Raketten eksploderte ikke. Aqaba og Eilat ligger omtrent halvannen mil fra hverandre på hver sin side av grensen lengst nord i Rødehavet. Det er uklart hvor den tredje raketten havnet.

Al-Qaida

Grupperingen Abdullah Azzam-brigadene, som er tilknyttet terrornettverket al-Qaida, har tatt på seg ansvaret for aksjonen på en nettside. Den samme gruppen har også tatt på seg ansvaret for en rekke tidligere angrep, inkludert bombeaksjonen i Sharm el-Sheik i Egypt 23. juli, der 64 mistet livet.

Til tross for at raketten ikke traff, markerer fredagens angrep mot det amerikanske marinefartøyet det mest seriøse anslaget mot et amerikansk militært fartøy siden bombingen av USS «Cole» i Jemen i 2000, hvor 17 soldater mistet livet.

Klappjakt

Varehuset hvor rakettene ble skutt opp fra, har de siste ukene har vært leid av fire menn med egyptisk og irakisk statsborgerskap.

FORLOT HAVNEN: Bildet viser USS Ashland under øvelse et ukjent sted. USS Ashland og et annet marinefartøy forlot havnen i Aqaba kort tid etter at raketten traff kaia i nærheten av skipet. Foto: SCANPIX
FORLOT HAVNEN: Bildet viser USS Ashland under øvelse et ukjent sted. USS Ashland og et annet marinefartøy forlot havnen i Aqaba kort tid etter at raketten traff kaia i nærheten av skipet. Foto: SCANPIX Vis mer

Jordansk politi har satt i gang en intens jakt på de fire mennene og har sperret av hele kystbyen. Politihelikoptre overvåker ørkenområdene rundt byen, og alle biler på vei ut av byen sjekkes nøye.

Angrepene kommer på et tidspunkt hvor stemningen allerede er svært spent i regionen. På Gazastripen er Israel i ferd med å trekke tilbake de jødiske bosetterne, og det har vært flere terrorangrep på turiststeder i Egypt det siste året.

Israels forsvarsminister Shaul Mofaz sier angrepene var ment å ramme både israelsk og jordansk side, og at han er sikker på jordanske myndigheter gjør alt de kan for å hindre liknende angrep i fremtiden.

(ANB-AP)