al-Qaida-base i Sverige

Svensk politi mistenker at terrororganisasjonen al-Qaida har hatt base i Sverige. En av fangene i Camp X-Ray er svensk, men flere svensker kan være igjen hos al-Qaida i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er allerede kjent at én svensk borger (22) er blant fangene i leiren Camp X-Ray på Guantanamo på Cuba. Men svensk politi, Säpo, har i lang tid overvåket flere svensker som har jobbet for al-Qaida, skriver Dagens Nyheter.

To eller tre svenske statsborgere er sannsynligvis fremdeles i Afghanistan. Säpo-analytikeren Patrik Jotun sier at disse svenskene ikke trenger å være soldater.

- Vi vet ikke hvilken rolle de har hatt. De kan ha holdt på med utdannelse, finanser, ideologi eller sykepleie, sier Joutn.

Säpo mener at al-Qaida kan ha hatt en av sine terrorbaser i Sverige. Rundt 15 personer er mistenkt. Disse skal ha blitt overvåket utover 90-tallet. Flere av dem har reist mye og deltatt i organisasjoner. Etter hvert har de gått over til å bli medlemmer i al-Qaida.

Gruppen kan ha hatt som oppgave å utføre angrep på lang sikt, skriver Aftonbladet.

Alle de femten skal ha vært klar over at de ble overvåket. Politiet tror at det også finnes personer i nettverket som de ikke har kjennskap til. Noen av disse skal ha hatt kontakt med al-Qaida direkte eller via mellommenn i London, skriver Dagens Nyheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer