Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

al-Qaida-base i Sverige

Svensk politi mistenker at terrororganisasjonen al-Qaida har hatt base i Sverige. En av fangene i Camp X-Ray er svensk, men flere svensker kan være igjen hos al-Qaida i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er allerede kjent at én svensk borger (22) er blant fangene i leiren Camp X-Ray på Guantanamo på Cuba. Men svensk politi, Säpo, har i lang tid overvåket flere svensker som har jobbet for al-Qaida, skriver Dagens Nyheter.

To eller tre svenske statsborgere er sannsynligvis fremdeles i Afghanistan. Säpo-analytikeren Patrik Jotun sier at disse svenskene ikke trenger å være soldater.

- Vi vet ikke hvilken rolle de har hatt. De kan ha holdt på med utdannelse, finanser, ideologi eller sykepleie, sier Joutn.

Säpo mener at al-Qaida kan ha hatt en av sine terrorbaser i Sverige. Rundt 15 personer er mistenkt. Disse skal ha blitt overvåket utover 90-tallet. Flere av dem har reist mye og deltatt i organisasjoner. Etter hvert har de gått over til å bli medlemmer i al-Qaida.

Gruppen kan ha hatt som oppgave å utføre angrep på lang sikt, skriver Aftonbladet.

Alle de femten skal ha vært klar over at de ble overvåket. Politiet tror at det også finnes personer i nettverket som de ikke har kjennskap til. Noen av disse skal ha hatt kontakt med al-Qaida direkte eller via mellommenn i London, skriver Dagens Nyheter.

22-åringen som er i amerikansk fangenskap på Cuba, tilhører ikke kjernen på femten personer, men Säpo var likevel oppmerksom på ham.

Hele Norges coronakart