- al-Qaida bruker ekte bomber

Terrorforsker Thomas Hegghammer mener pakkene funnet i Storbritannia og USA kun stammer fra al-Qaida dersom de inneholder eksplosiver.

BÆRES BORT: Her bærer en bombetekniker bort en pakke fra UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey.
BÆRES BORT: Her bærer en bombetekniker bort en pakke fra UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Amerikanske og britiske politistyrker gjennomsøkte i kveld norsk tid en rekke fly og lastebiler på amerikanske og britiske flyplasser, på jakt etter bomber sent fra Jemen skjult som pakker.

Det har vært ulike meldinger om hvorvidt pakkene faktisk har inneholdt eksplosiver. Britiske myndigheter opplyste først at de pakken funnet på East Midlands-flyplassen bare inneholdt «potensielt farlig» materiale. Senere i kveld rykket USAs president Barack Obama ut og bekreftet at det var eksplosiver i en rekke av pakkene.

Den norske terrorforskeren Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt tviler på at al-Qaida står bak pakker uten eksplosiver, fordi deres strategi ikke går ut på å teste ut svakheter før de eventuelt angriper.

Tviler - Historisk sett kjenner jeg ikke til veldig mange saker der man driver med såkalte «dry runs», altså at man sender opp prøveraketter for å sjekke ut om sikkerhetstiltak plukker opp trusselen, sier Hegghammer til Dagbladet.

Til og begynne med ble det meldt om pakkene ikke innehold eksplosiver og Sky News meldte at amerikanske undersøkte om pakkene var forsøk fra al-Qaida på den arabiske halvøy, forkortet på engelsk til AQAP, på å lure politimyndigheter til å avsløre sikkerhetsrutiner.

- Den ekte al-Qaida-gruppen konsentrerer seg som regel om ordentlige aksjoner. Dersom de har en taktikk de mener fungerer, så vil de bruke den i et ordentlig angrep. En al-Qaida gruppe i Jemen ville trolig brukt ekte bomber. Dersom dette viser seg å være en organisert aksjon og det ikke er eksplosiver i pakkene, så er det sannsynligvis amatører som står bak, sier Hegghammer.

Hegghammer har skrevet en rekke artikler om oppblomstringen av terror i de arabiske landene.

Letingen om bord en rekke fly ble utløst etter at det på East Midlands-flyplassen sentralt i England ble funnet en mistenkelig pakke på et fly på vei fra Jemen til en jødisk menighet i Chicago.

Bekymring I USA er det en økende bekymring for at bomber skal ankomme landet via vanlig post eller pakkeforsendelse med selskaper som UPS eller DHL.

- Amerikansk etterretning har fokusert på dette, og de siste 24 timene har etterretningen fått svært spesifikk informasjon fra en svært troverdig amerikansk alliert om pakker som skulle komme fra Jemen, sier Fran Townsend, som var sikkerhetsrådgiveren til tidligere president George W. Bush, til CNN.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: USAs president Barack Obama orienterte om det han beskriver som eksplosiver om bord flere fly som hadde kurs for Chicago. Foto: AP/AFP
HOLDT PRESSEKONFERANSE: USAs president Barack Obama orienterte om det han beskriver som eksplosiver om bord flere fly som hadde kurs for Chicago. Foto: AP/AFP Vis mer

- Hadde al-Qaida hatt tilgang til lasterommet i et fly, så hadde de ikke nøyd seg med å sende tomme esker, sier Hegghammer.

Psykologisk effekt Siden al-Qaida gjennomførte sitt angrep på World Trade Center i 2001 har terrornettverket fokusert på ulike typer flyaksjoner. Fraksjonen i Jemen har vært spesielt opptatt av angrep på luftfart.

- Og det er på tross av et høy beskyttelsesnivå. Kanskje skyldes det den psykologiske effekten ved flyterror. I tillegg er den potensielle gevinsten høy. Ved å utnytte den kinetiske energien i flyet, så kan man gjøre mye skade med lite sprengstoff, sier Hegghammer.

Pakkene sendt fra Jemen til Chicago via Frankrike, Tyskland og England er adresserte til en jødisk menighet.

- al-Qaida har historisk sett ikke hatt fokus på synagoger. De har derimot fått kritikk for ikke å ha angrepet flere jødiske og israelske mål, sier Hegghammer.

En mistenkelig pakke er også konfiskert i et lokale tilhørende fraktselskapet FedEx i Dubai. Pakken var sendt fra Jemen og skulle til USA. Selskapet opplyste fredag at de har stanset alle forsendelser av pakker som kommer fra Jemen.

- IKKE AL-QAIDA UTEN SPRENGSTOFF: Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- IKKE AL-QAIDA UTEN SPRENGSTOFF: Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer