- al-Qaida bruker ekte bomber

Terrorforsker Thomas Hegghammer mener pakkene funnet i Storbritannia og USA kun stammer fra al-Qaida dersom de inneholder eksplosiver.

BÆRES BORT: Her bærer en bombetekniker bort en pakke fra UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey.
BÆRES BORT: Her bærer en bombetekniker bort en pakke fra UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Amerikanske og britiske politistyrker gjennomsøkte i kveld norsk tid en rekke fly og lastebiler på amerikanske og britiske flyplasser, på jakt etter bomber sent fra Jemen skjult som pakker.

Det har vært ulike meldinger om hvorvidt pakkene faktisk har inneholdt eksplosiver. Britiske myndigheter opplyste først at de pakken funnet på East Midlands-flyplassen bare inneholdt «potensielt farlig» materiale. Senere i kveld rykket USAs president Barack Obama ut og bekreftet at det var eksplosiver i en rekke av pakkene.

Den norske terrorforskeren Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt tviler på at al-Qaida står bak pakker uten eksplosiver, fordi deres strategi ikke går ut på å teste ut svakheter før de eventuelt angriper.

Tviler - Historisk sett kjenner jeg ikke til veldig mange saker der man driver med såkalte «dry runs», altså at man sender opp prøveraketter for å sjekke ut om sikkerhetstiltak plukker opp trusselen, sier Hegghammer til Dagbladet.

Til og begynne med ble det meldt om pakkene ikke innehold eksplosiver og Sky News meldte at amerikanske undersøkte om pakkene var forsøk fra al-Qaida på den arabiske halvøy, forkortet på engelsk til AQAP, på å lure politimyndigheter til å avsløre sikkerhetsrutiner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer