ABBOTTABAD:  Det var dette huset i Abbottabad budbringeren uvitende ledet de amerikanske etterretningsagentene til. Foto: EPA/MD NADEEM
ABBOTTABAD: Det var dette huset i Abbottabad budbringeren uvitende ledet de amerikanske etterretningsagentene til. Foto: EPA/MD NADEEMVis mer

- Al-Qaida-budbringeren var fra Kuwait

CNN har identifisert budbringeren som avslørte Osama bin Laden som Abu Ahmad fra Kuwait.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abu Ahmad trekkes fram som et mangeårig al-Qaida-medlem, som ofte reiste sammen med Osama bin Laden. Til slutt skal det ha vært han som ledet USA til verdens mest ettersøkte mann.

CNN har fått opplyst fra en diplomatkilde at Abu Ahmad var budbringeren som førte CIA til komplekset i Abbottabad, der bin Laden natt til i går ble drept under en skuddveksling.

Amerikanske myndigheter har sagt at jakten på bin Laden begynte å gi resultater da de i 2007 fikk vite navnet til budbringeren, som skal ha vært en av yndlingene til sin landsmann Khalid Sheikh Mohammed, som kalles «hjernen bak 11. september-angrepene».

Navnet Abu Ahmad al-Kuwaiti går også igjen flere ganger i avhørene fra Guantanamo-basen, viser WikiLeaks-dokumenter CNN har fått tilgang til.

Nær bin Laden Abu Ahmad skal ha vært delaktig i planleggingen av 11. september-angrepet, blant annet gjennom å gi dataopplæring til Maad al-Qathani, som skulle ha vært med på terrorangrepene i 2001, men som ikke fikk visum til USA.

WikiLeaks-dokumentene viser også at Abu Ahmad var tett til bin Laden, og at han ofte reiste med ham.

Blant annet skal han ha vært med bin Laden under den dramatiske striden i Tora Bora, da bin Laden for alvor forsvant fra kartet.

CNN opplyser at de ikke har fått bekreftet om Abu Ahmad var sammen med bin Laden da terrorlederen ble drept, og om han i så fall ble drept selv i angrepet.