DREPT AV DRONE: Sa'id al-Masri, en av de virkelige storfiskene i al-Qaida. Foto: AFP/IntelCenter/Scanpix
DREPT AV DRONE: Sa'id al-Masri, en av de virkelige storfiskene i al-Qaida. Foto: AFP/IntelCenter/ScanpixVis mer

Al-Qaida-edderkopp drept i droneangrep

Sa'id al-Masri er Osama bin Ladens svigerbror og en av verdens mektigste terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Både CNN, ABC og NBC melder i natt at mannen som er mest kjent under navnet Sa'id al-Masri er død.

Han skal ifølge amerikanske militærkilder være drept av en ubemannet amerikansk drone nær den pakistansk-afghanske grensa.

Al-Masri har vært meldt død også tidligere, men USA sier det i dag er klart at den egyptiske al-Qaida-toppen er drept.

- Vi har god grunn til å tro at det stemmer at al-Masri ble drept i et stammeområde i Pakistan for kort tid siden. I kampen mot terror er dette en stor seier, sier en amerikansk tjenestemann, etter at nyheten først ifølge SITE ble spredt på islamske nettsteder.

Økonomisjef Al-Masri er tredjekommanderende i al-Qaida, med hovedansvar for økonomien til terrornettverket, og Osama bin Ladens svigerbror. Hans bortgang er et voldsomt tap for organisasjonen, som han har vært sentral i fra den spede begynnelsen:

Sa'id al-Masri, også kjent under navnet Mustafa Ahmed Muhammad Uthman Abu al-Yazid, åpnet i 1993 et lite kontor i McNimr Street i Sudans hovedstad Khartoum.

Omar al-Bashir, Sudans president, ønsket ytterliggående islamister velkommen til det nord-afrikanske landet, og Sudan var lenge en yngleplass for islamske terrorister.

Fra kontoret drev al-Masri det økonomiske styre & stell i det som ble Al-Qaida, og var i nettverkets absolutte toppledelse i Afghanistan.

Han hadde en viktig stemme når aksjoner og raid skulle planlegges, og har også uttalt seg til internasjonal presse flere ganger - både på egen hånd og gjennom Al-Qaidas medieorgan Al-Sahab.

Han tok i 2007 på seg ansvaret for drapet på Benazir Bhutto, noe som ikke ble bekreftet.

Ansvarlig Al-Masri hadde et vanvittig kontaktnett, og var en edderkopp i al-Qaidas oppbygning og daglige drift.

- Al-Masri var al-Qaidas operativt ansvarlige, og hovedkontakt mot bin Laden og Ayman al-Zawahiri. Han var en nøkkel til å få al-Qaida til å fungere, sier en amerikansk tjenestemann etter dødsfallet.

Også al-Masris kone, tre av døtrene deres, ett barnebarn og skal være drept i droneangrepet, som også tok livet av flere uten tilknytning til toppterroristen.

Minst 71 mennesker er drept av ubemannede droner i grenseområdene i Pakistan og Afghanistan bare i mai måned. USA har benyttet droner i regionen siden 2004.

Det er svært vanskelig for amerikanske soldater å ta seg fram i områdene, der opprørere og milits er lommekjent i det vanskelig tilgjengelige terrenget. Dronebruken er imidlertid ofte kritisert for sivile drap.

KONTROVERSIELT: Droneangrepene er ikke populære blant mange sivile pakistanere, da de ikke alltid er like treffsikre. Flere sivile liv skal ha gått med da al-Masri ble drept. Foto: AFP/Tariq Mahmood/Scanpix
KONTROVERSIELT: Droneangrepene er ikke populære blant mange sivile pakistanere, da de ikke alltid er like treffsikre. Flere sivile liv skal ha gått med da al-Masri ble drept. Foto: AFP/Tariq Mahmood/Scanpix Vis mer