Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida er en «plage» for Taliban

En av de øverste kommandantene i Taliban innrømmer at krigen i Afghanistan ikke kan vinnes og han kaller al-Qaida og Osama bin-Laden for en «plage».

KRIG: Røyken stiger fra en bygning under harde kamper mellom Taliban-krigere og afghanske regjeringsstyrker i Kandahar tidligere denne uka. Nå sier en høytstående Taliba-kommandant at de ikke kan vinne krigen. Foto: REUTERS / Scanpix /Ahmad Nadeem
KRIG: Røyken stiger fra en bygning under harde kamper mellom Taliban-krigere og afghanske regjeringsstyrker i Kandahar tidligere denne uka. Nå sier en høytstående Taliba-kommandant at de ikke kan vinne krigen. Foto: REUTERS / Scanpix /Ahmad Nadeem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å erobre hovedstaden Kabul er «et veldig fjernt» mål, og dette tvinger Taliban til å gjøre et forlik med andre politiske krefter i Afghanistan. Men det er liten vits i å snakke med president Hamid Karzai, fordi makta ligger hos USA, sier Taliban-kommandanten.

Dette kommer fram i et intervju i det britiske tidsskriftet New Statesman. Kommandanten omtales med kallenavnet «Mawlvi» for å gi ham anledning til å snakke fritt. Det er en veteran fra Taliban som har tillit hos de øverste lederne, og han har vært fange på Guantánamo. Intervjuet er gjort av Michael Semple, som var FN-utsending til Afghanistan da Taliban hersket i landet og har opprettholdt forbindelsen med noen av lederne. Han kjenner kommandantens virkelige identitet.

Al-Qaida
- Minst 70 prosent av Taliban er sinte på al-Qaida. Våre folk anser al-Qaida for en plage som ble sendt ned til oss fra himmelen. Noen konkluderte til og med at al-Qaida egentlig er spioner for Amerika. Opprinnelig var Taliban naive og uvitende om politikk og ønsket al-Qaida velkommen inn i sine hjem. Men al-Qaida misbrukte vår gjestfrihet, sier kommandanten.

- Det var i Guantánamo jeg innså hvor illojale folkene fra al-Qaida var. For å si som sant er, så ble jeg lettet da Osama døde. Gjennom sin politikk ødela han Afghanistan. Hvis han virkelig trodde på hellig krig skulle han ha dratt til Saudi-Arabia og ført hellig krig der i stedet for å ødelegge vårt land, sier «Mawlvi» videre.

Ikke vinne
I motsetning til Talibans offisielle uttalelser, som er triumferende og heroiske, avskriver «Mawlvi» alt håp om en militær seier.

- Det ligger i krigens natur at begge sider drømmer om seier. Men maktbalansen i Afghanistan er opplagt. Det ville trengs en gudelig inngripen om Taliban skulle vinne krigen, sier han.

- Enhver Taliban-leder som tror seg i stand til å erobre Kabul gjør et grovt mistak. Samtidig vet ledelsen at den ikke har råd til å innrømme denne svakheten. Å gjøre det ville være å undergrave moralen blant Talibans folk. Ledelsen vet sannheten, at de ikke kan overvinne den makta de står opp mot, fortsetter «Mawlvi».

Forhandlinger
På grunn av dette har lederne i Taliban gitt opp drømmen om å gjenopprette det islamske emiratet som de hadde fra 1996 til 2001. Da må bevegelsen i stedet arbeide som et politisk parti blant andre i Afghanistan, medgir han.

- Den eneste andre seriøse politiske krafta er Nordalliansen, sier kommandanten.

Nordalliansen kjempet i krigen mot Taliban, og er nå en viktig politisk spiller i Kabul. Dermed er det USA og Nordalliansen som kommandanten ser for seg å forhandle med. Men den tredje viktige spilleren, Pakistan, vil han ikke snakke om:

- Den ene tingen jeg ikke vil snakke om er Pakistan.

Taliban sendte i januar forhandlere til Qatar for samtaler med utsendinger fra Karzai og USA. De har ikke hentet dem hjem, til tross for at samtalene har gått i stå.

- Sant å si vet ingen om Talibans lederskap har makt til å inngå en fredsavtale. Men det samme spørsmålet kan man stille ved Karzai, bortsett fra at når det gjelder Kabul vet vi at makta ligger hos andre, sier «Mawlvi».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media