- Al-Qaida er en trussel selv om jeg er president

Barack Obama vil at Europa og USA skal bli venner igjen.

VIL FINNE SAMMEN IGJEN: USAs president Barack Obama er på sitt første Nato-toppmøte der han treffer lederne for alle USAs allierte. - Vi må være ærlige, i de siste årene lot vi alliansen drifte av sted, sa Obama. Her er han på vei inn til kveldens middag sammen med Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og Tysklands kansler Angela Merkel. Foto: Scanpix
VIL FINNE SAMMEN IGJEN: USAs president Barack Obama er på sitt første Nato-toppmøte der han treffer lederne for alle USAs allierte. - Vi må være ærlige, i de siste årene lot vi alliansen drifte av sted, sa Obama. Her er han på vei inn til kveldens middag sammen med Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og Tysklands kansler Angela Merkel. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et av hovedtemaene på NATO-toppmøtet i dag er krigføringen i Afghanistan.
Obama sa i sin tale i ettermiddag at han forventer et sterkere engasjement fra Europa, men ikke nødvendigvis militært.

— Det er ikke bare snakk om mer ressurser, men å bruke de vi har mer effektivt, sa Obama, som for en uke siden lanserte sin nye strategi for Afghanistan.

Glem Bush-epoken
Obama vil framover behandle Pakistan og Afghanistan som én problematikk på grunn av al-Qaida som har tilholdsteder på begge sider av grensa. Særlig fjellområdene nord i Pakistan er utenfor regjeringens kontroll.

Nå ber Obama om at Europa glemmer gamle stridigheter fra Bush-tiden og står sammen med USA for å bekjempe terrorisme.

- Vi ble satt på et sidespor av Irak-krigen og vi har ikke helt funnet tilbake til forståelsen av at vi har en felles interesse i å forsikre oss om at organisasjoner som al-Qaida ikke kan fungere. Jeg mener det er viktig for Europa å forstå at selv om jeg er president og George Bush ikke er president, så er al-Qaida en trussel, sa Obama.

Umiddelbart etter talen offentliggjorde Storbritannias statsminister Gordon Brown å øke de britiske styrkene i Afghanistan midlertidig. I dag er det 8300 britiske soldater i landet.

Frykter flere drepte
Den varslede militære opptrappingen i Afghanistan bekymrer hjelpeorganisasjonene. CARE er én av elleve organisasjoner bak rapporten «Caught in the Conflict» som lanseres i forbindelse med Nato-møtet. De frykter at den planlagte troppeøkningen i Afghanistan vil føre til at flere sivile blir drept.

- Troppeøkningen i Afghanistan vil mislykkes i sitt mål om å skape økt sikkerhet hvis ikke militæret drastisk endrer fokus over på å beskytte sivilbefolkningen. Dersom styrkene ikke forandrer sin opptreden i Afghanistan vil opptrappingen av de militære operasjonene føre til økt antall internflyktninger og enda flere sivile dødsfall, sier Marte Gerhardsen, generalsekretær i CARE.
 
Rapporten sier at fra 2007 til 2008 er 70 prosent flere sivile blitt drept i flyangrep fra internasjonale militære styrker. Den  hevder at internasjonale styrker bruker for mye makt, begår overgrep, tyveri, ødelegger eiendom samt er aggressive og begår overgrep mot kvinner.

Hjelpeorganisasjonene mener følgende må gjøres for å bedre situasjonen i Afghanistan:

• Militære operasjoner må gjennomgås grundigere, de må ha klare regler for ulike typer operasjoner og det bør være regelmessige kontroller for å sikre at soldater ikke bryter loven.
 
• Internasjonale styrker skal i alle operasjoner og strategier prioritere å beskytte sivile, særlig sårbare grupper som kvinner og barn.
 
• ISAF og amerikanske Operation Enduring Freedom må ha en felles ordning som sørger for rettferdig behandling av erstatningskrav fra sivile afghanere. De må også sørge for at afghanerne får informasjon om retten til å søke erstatning.
 
• De internasjonale styrkene må sikre at alle soldater har kjennskap til og bruker retningslinjene som skiller sivile og militære aktører i Afghanistan. Brudd på retningslinjene må bli fulgt opp bedre enn i dag.
 
• I områder og situasjoner der sikkerheten er god nok til at sivile hjelpeorganisasjoner kan virke, skal militære ikke involvere seg i humanitære oppgaver eller utviklingsaktiviteter.

Europa som terrormål
Obama understreket at al-Qaida er en trussel mot Europa og mener det er mer sannsynlig at et nytt terrorangrep vil ramme europeiske land enn USA.

- Dette er ikke et amerikansk oppdrag, det er et Nato-oppdrag, det er et internasjonalt oppdrag.

USAs president understreker at han mener europeiske land må styrke seg militært sett.

- Vi ønsker å være partner med Europa og jo bedre de er i stand til å forsvare seg, jo mer kan vi sammen handle for å takle utfordringene vi står overfor, sa han.

Obama snakket i tillegg om at hans langsiktige mål er en verden uten atomvåpen. Dette vil han komme nærmere inn på når han holder en tale i Praha i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer