- Al-Qaida er en trussel selv om jeg er president

Barack Obama vil at Europa og USA skal bli venner igjen.

VIL FINNE SAMMEN IGJEN: USAs president Barack Obama er på sitt første Nato-toppmøte der han treffer lederne for alle USAs allierte. - Vi må være ærlige, i de siste årene lot vi alliansen drifte av sted, sa Obama. Her er han på vei inn til kveldens middag sammen med Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og Tysklands kansler Angela Merkel. Foto: Scanpix
VIL FINNE SAMMEN IGJEN: USAs president Barack Obama er på sitt første Nato-toppmøte der han treffer lederne for alle USAs allierte. - Vi må være ærlige, i de siste årene lot vi alliansen drifte av sted, sa Obama. Her er han på vei inn til kveldens middag sammen med Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og Tysklands kansler Angela Merkel. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et av hovedtemaene på NATO-toppmøtet i dag er krigføringen i Afghanistan. Obama sa i sin tale i ettermiddag at han forventer et sterkere engasjement fra Europa, men ikke nødvendigvis militært.

— Det er ikke bare snakk om mer ressurser, men å bruke de vi har mer effektivt, sa Obama, som for en uke siden lanserte sin nye strategi for Afghanistan.Glem Bush-epokenObama vil framover behandle Pakistan og Afghanistan som én problematikk på grunn av al-Qaida som har tilholdsteder på begge sider av grensa. Særlig fjellområdene nord i Pakistan er utenfor regjeringens kontroll.

Nå ber Obama om at Europa glemmer gamle stridigheter fra Bush-tiden og står sammen med USA for å bekjempe terrorisme.

- Vi ble satt på et sidespor av Irak-krigen og vi har ikke helt funnet tilbake til forståelsen av at vi har en felles interesse i å forsikre oss om at organisasjoner som al-Qaida ikke kan fungere. Jeg mener det er viktig for Europa å forstå at selv om jeg er president og George Bush ikke er president, så er al-Qaida en trussel, sa Obama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer