Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Al-Qaida er i Norge

Norge er blant de mer enn 60 land der terrornettverket al-Qaida har slått rot, og utgjør en stadig større trussel. Krigen i Irak er årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette slår det anerkjente International Institute of Strategic Studies (IISS) fast i sin årlige rapport. Instituttet bygger sine vurderinger på en rekke etterretningskilder, og har gjennom en årrekke gitt den mest autoritative uavhengige vurderingen av sikkerhetssituasjonen i verden.

-  Når det gjelder Norge, har vi ikke konkrete etterretningsopplysninger å bygge på. Men en helhetlig vurdering av Norges rolle i Irak tyder på at al-Qaida har røtter også i Norge, sier seniorforsker Jonathan Stevenson på telefon fra IISS' kontor i Washington.

Økt trussel

Også i andre land, særlig i den arabiske delen av verden, har terrortrusselen mot vestlige interesser økt etter at USA gikk til krig mot Irak, konstaterer IISS.

At invasjonen av Irak på kort sikt ville føre til økt rekruttering og motivere al-Qaida, hersket det aldri noen tvil om, mener IISS.

-  Det er åpenbart at invasjonen i Irak for mange muslimer har skapt et bilde av et Vesten som utfordrer den muslimske verden, og - riktig eller ikke riktig - er ute etter olje i Midtøsten, sier Stevenson.

Som eksempler viser IISS til angrepene mot vestlige mål i Saudi-Arabia og Tyrkia i mai 2003, samt togbombene i Madrid i mars 2004.

Påfallende

-  Når det gjelder Norge, er det påfallende hvor mange ganger landet har blitt nevnt som et mulig terrormål av terrororganisasjoner, sier Stevenson.

Abu Musab al-Zarqawi, USAs mest ettersøkte mann i Irak, har to ganger utpekt Norge som et sannsynlig terrormål. Selv om nærmere halvparten av al-Qaidas 30 toppledere og inntil 2000 fotsoldater antas å være drept eller pågrepet de siste åra, anslår IISS at nettverket fortsatt har 18 000 potensielle terrorister i sine rekker.

Osama bin Laden og flere av hans nærmeste medarbeidere er fortsatt på frifot, og al-Qaidas øverste ledelse er derfor fortsatt i stor grad intakt, mener IISS.

Instituttet mener at europeiske land har store utfordringer.

<B>LEDER AL-QAIDA: Osama bin Laden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media