BOK OM AL QAIDA: Abdel-Bari Atwan, redaktør for den London-baserte avisen al-Quds al-Arabi, har gitt ut en bok om terrornettverket al Qaida.
Foto: Scanpix
BOK OM AL QAIDA: Abdel-Bari Atwan, redaktør for den London-baserte avisen al-Quds al-Arabi, har gitt ut en bok om terrornettverket al Qaida. Foto: ScanpixVis mer

- Al Qaida er mer blod- tørstige enn noen gang

Sjefsredaktør Abdel Bari Atwan skriver i ny bok at terrornettverket er farligere enn noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Al Qaida har blitt større etter at stifteren Osama bin Laden ble drept 1. mai 2011.

Og terrorhandlingene i Algeri og Mali viser at terrornettverket opptrer med en helt ny selvsikkerhet, skriver Ekstra Bladet i dag.

- Fra å begå isolerede terrorhandlinger har al Qaida gått inn i en ny fase, hvor organisasjonen har kunnet erobre land i Yemen, Somalia, Syria, Pakistan, Afghanistan og Nigeria, skriver Ekstra Bladet.

- Mer blodtørstige Avisa siterer den palestinsk-britiske sjefsredaktøren og forfattereren Abdel Bari Atwan i sin artikkel.

I den nye boka «After bin Laden» skriver nemlig Atwan som er redaktør for den London-baserte avisen al-Quds al-Arabi, at al Qaida er farligere enn noen sinne.

- De er mere blodtørstige, enn de siste begivenhetene i  Mali og Algeri vitner om, hevdes det.

Bedre utdannelse - Den nye generasjonen av ledere har ikke den samme religiøse uddannelse som deres forgjengere, og at de derfor har færre skrupler, heter det i hans bok.

AL QAIDA STYRKET: Al Qaida er blitt styrket etter at Osama bin Laden ble drept i mai 2011, hevdes det i en ny bok. Foto: Scanpix
AL QAIDA STYRKET: Al Qaida er blitt styrket etter at Osama bin Laden ble drept i mai 2011, hevdes det i en ny bok. Foto: Scanpix Vis mer

Utsagnet er spesielt rettet mot den generasjonen av ledere i muslimske land. Samtidig ser man også en tendens til at såkalte ensomme ulver - muslimer i vest-Europa eller USA, som begår terrorhandlinger - blir stadig mer velutdannede.

Mange av dem har en akademisk uddannelse og en godt betalt jobb.

- Teorier om den unge skjeggete muslimen som er frustret over å ha blitt utstøtt av samfunnet holder ikke lenger, heter det i boka.

Minst to leger har vært involveret i terrorhandlinger i Vesten.

- Ikke svekket etter bin Ladens død De vestliges angrep mot Afghanistan hadde som mål å hindre at islamistiske terrorister i å ha såkalte utdanningsleirer i landet.
Når ISAF-styrkene i 2014 stort sett har trukket seg tilbake vil det bare være Taliban som har nok stryrke til å danne noe som minner om en sentral-regjering, skriver Ekstra Bladet.

TERRORAKSJON: Klokka 06.50 onsdag denne uka ble gassanlegget i In Amena i Algerie angrepet av en gruppe terrorister. Den tidligere lederen for terrornettverket Al Qaida i Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: AP / Scanpix
TERRORAKSJON: Klokka 06.50 onsdag denne uka ble gassanlegget i In Amena i Algerie angrepet av en gruppe terrorister. Den tidligere lederen for terrornettverket Al Qaida i Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: AP / Scanpix Vis mer

Avisa skriver videre at drapet på Osama bin Laden på ingen måte har svekket terrornettverket. På slutten var hans betydning hovedsaklig av en symbolsk karakter, heter det i artikkelen.

LEDER: Den tidligere lederen for terrornettverket Al Qaida i Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto:  Scanpix
LEDER: Den tidligere lederen for terrornettverket Al Qaida i Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: Scanpix Vis mer