STOLTE PÅ RAHMAN:  Al-Qaidas nye leder Ayman al-Zawahri stolte på den nå drepte nestlederen Atiyah abd al-Rahman når det gjaldt hjelp til å lede og drive organisasjonen, sier en amerikansk tjenestemann.  (AP Photo/Al-Jazeera, File)
STOLTE PÅ RAHMAN: Al-Qaidas nye leder Ayman al-Zawahri stolte på den nå drepte nestlederen Atiyah abd al-Rahman når det gjaldt hjelp til å lede og drive organisasjonen, sier en amerikansk tjenestemann. (AP Photo/Al-Jazeera, File)Vis mer

- Al-Qaida er nær oppløsning

Dansk terrorforsker mener verdens mest kjente terrororganisasjon er på vei til å gå i oppløsning etter drapet på deres nestleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går meldte en amerikansk tjenestemann at nestlederen i terrornettverket al-Qaida var drept. Han skal ha blitt drept 22. august i den lovløse stammeregionen Waziristan i Pakistan. Samme dag utførte CIA droneangrep i regionen.

Den danske terrorforskeren Lars Erslev Andersen kommer nå med dystre spådommer for organisasjonen, melder NTB.

- Al-Qaida er her fortsatt, og vi må forholde oss til organisasjonen. Men den er nær ved å bli oppløst, mener Andersen fra Dansk institutt for internasjonale studier.

Oppnår ikke resultater
Han mener terrornettverket er under et betydelig press.

- Lederne blir drept i droneangrep, kommunikasjonen deres er ikke så god som før, og deres anseelse er heller ikke den samme, nettopp fordi de er under press og ikke oppnår resultater, forklarer han.

Tviler på overtakelse
Andersen mener frykten for terrorangrep fra al-Qaida eller andre grupper er avtagende i Vesten.

- Selve trusselen fra den organiserte, islamistiske jihadismen er nedadgående, sier han, og legger til at han tviler på at andre terrorgrupper kan ta over al-Qaidas rolle.

Han begrunner dette med at få andre grupper har en global agenda, men er opptatt av mer lokale forhold.

Sprengstoffekspert
Ifølge BBC var Rahman nummer to på USAs liste over ettersøkte islamister i Afghanistan og Pakistan.

Han ble født i Libya og kom til Afghanistan på 1980-tallet. Han ble senere en av al-Qaidas sprengstoffeksperter.

Han skal også ha fungert som et bindeledd mellom nettverket og militante islamister i Midtøsten og Nord-Afrika. Han skal blant annet ha sørget for å knytte fundamentalister fra Algerie til nettverket, og disse kjemper nå under navnet al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

Fortsetter kampen
Al-Rahmans død er et stort slag mot terrorgruppen. Den amerikanske forsvarsministeren, Leon Panette, sa i forrige måned at terrorgruppen snart vil være satt ut av spill, dersom USA klarer å angripe gruppens allerede svekkede styre.

- Nå vi må sette maksimalt press på dem. Hvis vi fortsetter kampen vil ikke al-Qaida lenger være en stor trussel, sa Panette ifølge byrået.

Bin Ladens død har tydelig svekket gruppen. Jo flere i ledergruppen som blir satt ut av spill, desto vanskeligere blir det for al-Qaida å skjule sin virksomhet og planlegge nye angrep.

Stolte på Rahman
Egypteren Ayman al-Zawahri skal ha overtatt ledelsen av al-Qaida etter bin Laden.

- Rahmans død er et hardt slag for al-Qaida, fordi al-Zawahri i stor grad stolte på ham når det gjaldt hjelp til å lede og drive organisasjonen, særlig etter bin Ladens død, sier den amerikanske tjenestemannen.

- Materiale funnet i bin Ladens bygningskompleks viste klart at Atiyah var dypt involvert i å styre al-Qaidas operasjoner selv før raidet. Han hadde en rekke ansvarsområder i organisasjonen og vil bli svært vanskelig å erstatte, tilføyer han.

 ETTERSØKT:  Tidligere nestleder i al-Qaida Atiyah Abd Al Rahman ble drept 22. august. Ifølge BBC var Rahman nummer to på USAs liste over ettersøkte islamister i Afghanistan og Pakistan. Foto: United States Department of State
ETTERSØKT: Tidligere nestleder i al-Qaida Atiyah Abd Al Rahman ble drept 22. august. Ifølge BBC var Rahman nummer to på USAs liste over ettersøkte islamister i Afghanistan og Pakistan. Foto: United States Department of State Vis mer