- Al-Qaida er tilbake for fullt

Mer trening, mer penger, mer kommunikasjon og mer aktivitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny amerikansk etterretningsrapport konkluderer med at al-Qaida  nå er like sterke som de var før angrepene mot USA 11. september 2001, melder nyhetsbyrået AP.

«Al-Qaida er operasjonelt betydelig sterkere nå enn for et år siden. De viser større og større evne til å planlegge angrep i Europa og USA», heter det i rapporten.

Rapporten er dårlig nytt for amerikanerne som har ledet bombingen mot Osama Bin Ladens menn de seks siste åra.

- De ser ut til å ha etablert seg sterkt igjen i sine trygge områder i Pakistan. Vi ser mer trening, mer penger og mer kommunikasjon. Vi ser stigende aktivitet, sa leder for analyse John Kringen i CIA onsdag.

- Dårlig magefølelse

Til tross for gjenoppbyggingen av den amerikanske fienden, meldes det ikke om noen kjente angrepsplaner i den nærmeste framtid. Ifølge kildene bak rapporten har al-Qaida klart å bygge seg opp langs grensa mellom Afghanistan og Pakistan.

Likevel er det andre som er mindre optimistiske med tanke på en rolig sommer.

Denne uka gikk nesteleder Michael Chertoff i Homeland Security i USA ut og sa han hadde en ”magefølelse” om at USA gikk en høyrisiko-sommer i vente i forhold til nye terrorangrep mot landet.

-PÅ DET STERKESTE SIDEN 2001: En ny amerikansk etterretningsrapport slår fast at al-Qaidi er på sitt sterkeste siden 2001, da de blant annet fløy to fly inn i World Trade Center i New York, 11.september 2001. Foto: EPA PHOTO AFPI/DOUG KANTER
-PÅ DET STERKESTE SIDEN 2001: En ny amerikansk etterretningsrapport slår fast at al-Qaidi er på sitt sterkeste siden 2001, da de blant annet fløy to fly inn i World Trade Center i New York, 11.september 2001. Foto: EPA PHOTO AFPI/DOUG KANTER Vis mer

Kringen avviser dette, men mener al-Qaidi ikke må få lov til å ha et trygt område langs grensa mellom Pakistan og Afghanistan lenger.

Ikke Bin Laden-fokus

Rapporten fokuserer ifølge AP ikke på nettverkets antatte leder, Osama bin Laden, eller hvor han måtte befinne seg eller hans rolle i gruppa.

Rapporten heller mer mot at al-Qaida har blitt en ”familie-orientert” mafialignende organisasjon med flere ledere, hvor sjefsrollene går i arv.

Rapporten er strengt hemmeligstemplet så ingen vet som står bak den dystre konklusjonen. President George W. Bush og hans menn skal diskutere rapporten i dag.