- Al-Qaida fantes ikke i Irak før invasjonen

Lekkede dokumenter viser at al-Qaida etter alt å dømme ikke fantes i Irak før USA styrtet regimet til Saddam Hussein.

FANTES IKKE: Lekkede dokumenter viser at al-Qaida etablerte seg som en sentral aktør først etter invasjonen av Irak. Foto: AP Photo
FANTES IKKE: Lekkede dokumenter viser at al-Qaida etablerte seg som en sentral aktør først etter invasjonen av Irak. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Lekkede dokumenter viser at al-Qaida etter alt å dømme ikke fantes i Irak før USA styrtet regimet til Saddam Hussein.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld hevdet før invasjonen at al-Qaida med sikkerhet fantes i Irak. I tillegg til påstanden om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, fungerte al-Qaida som et viktig påskudd for krigen.

Men i de hemmelighetsstemplede dokumentene som WikiLeaks har lagt ut på nettet, går det fram at det bare er et titall referanser til gruppa i 2004, året etter invasjonen, skriver Al Jazeera på sine nettsider.

Først da jordaneren Abu Musab al-Zarqawi dukket opp i Irak, etablerte gruppa seg som en sentral aktør i krigen. Al-Zarqawi møtte Osama bin Laden da han kjempet mot sovjetstyrkene i Afghanistan.

At de militære rapportene inneholdt så få referanser til al-Qaida i begynnelsen av krigen, tyder på at Bush-administrasjonen tok feil da den hevdet at Irak fungerte som et trygt tilfluktssted for al-Qaida-krigere i flere år før invasjonen i 2003. I stedet ser det ut til at det var USAs militære nærvær som trakk til seg tilhengere av den radikale islamistiske gruppa.

Eksperter har alltid stilt seg tvilende til at det var noen kontakt mellom Saddam Husseins arabisk-nasjonalistiske Baath-regime og al-Qaida, skriver Al Jazeera.

(NTB)