al-Qaida for retten

Mounir El Motassadeq ble tirsdag framstilt for retten i Hamburg, tiltalt for delaktighet i terroren mot USA 11. september i fjor. Rettssaken er den første mot en 11. septembermistenkt noe sted i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

El Motassadeq, en 28 år gammel tidligere ingeniørstudent, er tiltalt for delaktighet i mer enn 3.000 overlagte drap. Han skal ha tilhørt en militant islamistisk gruppe i Hamburg, og ha hjulpet flykaprerne som angrep World Trade Center i New York og Pentagon i Washington.

Etterforskere i USA så vel som i Tyskland og mange andre land håper rettssaken mot El Motassadeq skal kaste nytt lys over terrornettverket al-Qaida. Dette nettverket og dets leder Osama bin Laden mistenkes for å stå bak terroraksjonene som kostet minst 3.116 liv.

Mohammed Atta

El Motassadeq og andre medlemmer av terroristcella i Hamburg skal ifølge tysk politi og påtalemyndighet ha hjulpet og støttet «dødspiloten» Mohammed Atta. Atta satt bak spakene i det første av de to kaprede flyene som ble styrtet inn i World Trade Center.

Statsadvokat Kay Nehm beskriver El Motassadeq som «et lite tannhjul som måtte være på plass for at hele maskineriet skulle fungere». Han skal blant annet ha spilt en viktig rolle i finansieringen av forberedelsene til terroraksjonene.

Mens de andre terroristene dro til USA for å ta flytimer og planlegge kapringene, holdt El Motassadeq seg ifølge tiltalen i Tyskland. Der bestyrte han en bankkonto som formelt tilhørte Marwan Alshehi, piloten på det andre flyet som traff World Trade Center.

Skjerpet beredskap

Hamburg-politiet var satt i skjerpet beredskap foran rettssaken, som finner sted bak spesialforsterkede ståldører i Oberlandesgericht i den nordtyske havnebyen. Kjennelse og dom i saken er ikke ventet før ut på nyåret.

Hvis de fem dommerne i saken finner El Motassadeq skyldig etter tiltalen, kan han bli dømt til livsvarig fengsel. -Han var fullt klar over at hensikten med virksomheten han deltok i, var terrorisme, heter det i tiltalebeslutningen.

Han må ifølge påtalemyndigheten ha kjent til dette, ettersom han i tidsrommet fra mai til august år 2000 deltok på flere treningsleirer i al-Qaidas regi. Her skal det praktiske forarbeidet til kapringene ha blitt drøftet inngående og grundig.

(NTB)

Skuddsikkert glass skilte presse og tilskuere fra tiltalte da rettssaken mot Mounir el Motassadeq åpnet i Hamburg i dag.