Al Qaida-gruppe overlater syriske byer til ISIL

Nytt samarbeid mellom islamistgruppene som tidligere tok avstand til hverandre.

Krigere: Al-Nusra geriljakrigere i kamp i Syria. Nå har de overlatt byer i Syria til ISIL. Foto: Hamid Khatib/Reuters
Krigere: Al-Nusra geriljakrigere i kamp i Syria. Nå har de overlatt byer i Syria til ISIL. Foto: Hamid Khatib/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den syriske opprørsgruppa Nusrafronten, med bånd til al-Qaida, har forlatt to byer øst i Syria og overlatt kontrollen til ISIL-opprørere, melder en syrisk eksilorganisasjon.

Nusrafronten trakk seg torsdag ut av byene Mayadin og Shuhail, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Samtidig sverget lokale opprørere troskap til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), opprørsgruppen som nå kaller seg Den islamske stat (IS).

Nusrafrontens tilbaketrekning innebærer at mesteparten av provinsen Deir al-Zor, som ligger ved grensen til Irak, nå er under ISILs kontroll.

ISIL kontrollerer nå et område i Syria som er fem ganger så stort som Syrias naboland Libanon, Ifølge SOHR, som henter sine opplysninger fra opprørere, aktivister og helsepersonell i Syria.

Nesten hel provins I provinsen Deir al-Zor er det bare regionalhovedstaden og flyplassen, samt noen få landsbyer, som fortsatt kontrolleres av styrkene til president Bashar al-Assad.

Tidligere i uken tok ISIL over kontrollen i byen Albu Kamal ved den irakiske grensen, noe som innebærer at gruppen har kontroll på begge sider av grensen. Også denne byen var tidligere kontrollert av Nusrafronten.

Albu Kamal ligger rundt 40 mil fra Aleppo, som er delt mellom opprørere og syriske regjeringsstyrker.

Islamsk kalifat - For første gang har Den islamske staten tatt kontroll over territorium som strekker seg fra den strategiske byen Albu Kamal på den irakisk-syriske grensen til den nordøstlige utkanten av Aleppo, uttalte gruppen i en kunngjøring.

I juni tok ISIL kontroll over en rekke byer og store områder i det nordlige Irak.

Gruppen har kunngjort at den har opprettet et islamsk kalifat i områdene som den kontrollerer i Irak og Syria.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer