Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Al-Qaida hadde mest å vinne

Bhutto ga presidenten fiendeliste for to måneder siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida og Taliban hadde mest å vinne på attentatet mot Pakistans opposisjonskandidat Benazir Bhutto, mener flere analytikere.

Al-Qaida truet med å «slakte henne som en sau», og Taliban-opprørere hadde lovet å drepe henne.

- Al-Qaidas motivasjon for å gjøre det er helt klar. De hadde mest å tjene, sier David Gartenstein-Ross fra Stiftelsen for forsvar av demokratier.

- Det er en rekke ekstremistiske grupper i Pakistan som kunne gjennomført attentatet. Al-Qaida må være en av gruppene øverst på den listen, sier en høytstående amerikansk embetsmann.

Offisielt sier Bush-administrasjonen derimot at det er for tidlig å peke ut mistenkte for drapet på Benazir Bhutto i Rawalpindi torsdag.

Men Bhutto var forhatt blant militante islamistiske grupper, som hun hadde lovet å bekjempe.

- Den mest sannsynlige er at al-Qaida sto bak. De har forsøkt å drepe Bhutto gjennom hele det siste tiåret.

- Eventuelt en gruppe som sympatiserer med dem. De deler skepsisen mot Bhutto fordi hun er kvinne, sekulær og en forkjemper for demokrati, sier Bruce Riedel ved Brookings-instituttet til AP.

 STEMORENS GRAV:  27. oktober i år besøkte Benazir Bhutto gravstedet til sin stemot i landsbyen Gahri Khuda Baksh. I dag gravlegges hun selv ved siden av sin far. Foto:  AFP/Scanpix.
STEMORENS GRAV: 27. oktober i år besøkte Benazir Bhutto gravstedet til sin stemot i landsbyen Gahri Khuda Baksh. I dag gravlegges hun selv ved siden av sin far. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer

- Vet hvem som ønsker meg drept

Bhutto selv har siden det mislykkede attentatforsøket i oktober snakket høylytt om hvem som ønsker henne drept.

- Jeg vet hvem som ønsker meg drept. Det er tidligere høytstående embetsmenn under general Zia ul Haqs regime, har hun sagt til Paris-Match. Det var general Zia som avsatte Benazir Bhuttos far i 1977 og hengte ham to år senere.

Bhutto har også snakket om redselen for pensjonerte militære ledere som har ønsket henne drept. Og hun har anklaget hærens etterretningsavdeling, skriver avisa The Guardian.

Al-Qaida-tilhengere i Pakistans sikkerhetstjenester kan ha spilt en rolle, sier en analytiker til Reuters.
Ga navn til Musharraf 
To måneder før hun døde sendte Bhutto en e-post til sin talsmann i USA og sa at dersom hun ble drept, måtte Pervez Musharraf bære deler av skylden.

- Jeg vil bare vite at dersom det skjer, vil jeg i tillegg til navnene jeg ga Musharraf 16. oktober, holde Musharraf ansvarlig, skriver hun og mener at han ikke i stor nok grad sørget for hennes sikkerhet, ifølge CNN.

Men hun anklaget ham ikke for å ha vært direkte involvert i angrepet mot henne i oktober.

- Jeg anklager ikke regjeringen. Jeg anklager visse mennesker som misbruker sin makt, sa hun etter det mislykkede attentatforsøket.

Drapet på Bhutto torsdag bidrar bare til å svekke Musharraf, sier flere analytikere. (NTB-AP-Reuters).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media