- al-Qaida har atomvåpen

Den anerkjente arabiske avisa al-Hayat skriver at terrornettverket kjøpte enkle atomvåpen i 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den londonbaserte arabiske avisa al-Hayat har vanligvis solide kilder bak sine artikler. Derfor er det ikke usannsynlig at en ukrainsk kjernefysiker solgte flere små atombomber til al-Qaida under et møte i Kandahar i 1998, slik avisa skriver. En kilde forteller til avisa at mannen heter Victor fikk en betydelig sum penger for atombombene. Bombene ble overrakt i små vesker som er gjemt på «sikre steder», skriver al-Hayat.

Ukraina benekter at de har solgt atomvåpen til al-Qaida. Talsmannen for utenriksministeren Markian Lubkiyvskyi sier ifølge AP at påstandene er grunnløse og at Ukraina ikke hadde atomvåpen i 1998. Det tidligere Sovjet hadde fjernet alle slike våpen, hevder han.

USA visste

USAs etterretningssenter CIA fikk greie på atomvåpenhandelen rett etter at det skjedde.

- Amerikanerne klarte å spore affæren til Ukraina, men valgte å holde munn om saken, sier kilden.

Opplysningene kommer et par uker etter at han som kalles den pakistanske atombombens far måtte be om unnskyldning for å ha solgt atomhemmeligheter til blant annet Nord-Korea, Libya og Iran.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer