FORTSATT TRUSSEL: I den årlige rapporten fra CIA karakteriseres Osama bin Laden og al-Qaida som en terrortrussel, selv om organisasjonen er blitt svekket. Øverst på terrolista står Danmark, Storbritannia og Frankrike. Foto: EPA/STRINGER/SCANPIX
FORTSATT TRUSSEL: I den årlige rapporten fra CIA karakteriseres Osama bin Laden og al-Qaida som en terrortrussel, selv om organisasjonen er blitt svekket. Øverst på terrolista står Danmark, Storbritannia og Frankrike. Foto: EPA/STRINGER/SCANPIXVis mer

Al-Qaida har Danmark øverst på terrorlista

CIA mener dårlig integrasjon og finanskrisen øker terrorfaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Danmark og Storbritannia er de mest sannsynlige terrormålene for al-Qaida, konkluderer den amerikanske etterretning-sorganisasjonen CIA i sin årlige rapport.

- Al-Qaida rettet nylig trusler mot Danmark og Storbritannia, og disse landene fremstår fortsatt som sannsynlige mål, skriver CIA-sjef Dennis C. Blair.

Trusler og aksjoner
I mars i fjor ble det offentliggjort lydopptak der Osama bin Laden sa at Europa og paven «måtte betale dyrt for trykkingen av Muhammed-karikaturene».

Tre måneder senere gikk en hvit Toyota Corolla med 25 kilo eksplosiver i lufta utenfor den danske ambassaden i Islamabad. Dansk etterretning mente al-Qaida eller terrorgrupper med tilknytning til al-Qaida stod bak angrepet.

Det danske politiets etterretningstjeneste PET sa også at de hadde klare bevis for at ledelsen i al-Qaida var direkte involvert i styringen og planleggingen av et angrep på dansk jord.

I oktober 2005 slo dansk politi til mot den såkalte Glostrupgruppen. Fire personer ble arrestert, mistenkt for å planlegge terrorangrep. Hjemme hos en av de arresterte ble det funnet store mengder kontanter og ekstremistisk materiale.

Svak integrasjon
Trykkingen av de omstridte Muhammed-karikaturene og det danske militære bidraget i Afghanistan er trolig årsakene til at Danmark er et yndet terrormål.

I den 47 sider lange rapporten peker CIA på at den svake politiske, økonomiske og sosiale integrasjonen av muslimer i vesteuropeiske land skaper grobrunn for ekstremisme.

- Den svært sammensatte muslimske befolkningen i Europa står allerede overfor en langt høyere andel av arbeidsledighet og fattigdom enn resten av befolkningen. Den pågående finanskrisen vil med stor sannsynlighet påvirke muslimene i regionen i enda større grad, står det i rapporten.

Storbritannia er blant landene som roses for integreringstiltakene som er iverksatt etter angrepet mot Londons undergrunn i 2005.