Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Al-Qaida har utpekt midlertidig leder

Egyptiske Saif al-Adel.

- MIDLERTIDLIG LEDER: Al-Qaida har utpekt egyptiske Saif al-Adel som midlertidig leder for gruppens væpnede operasjoner, ifølge en libysk terrorekspert som selv har en fortid som islamistisk geriljakriger. Foto:  EPA/FBI/Scanpix
- MIDLERTIDLIG LEDER: Al-Qaida har utpekt egyptiske Saif al-Adel som midlertidig leder for gruppens væpnede operasjoner, ifølge en libysk terrorekspert som selv har en fortid som islamistisk geriljakriger. Foto: EPA/FBI/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sikt skal det imidlertid være al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri, også han fra Egypt, som vil overta ledelsen av organisasjonen. Behovet for en midlertidig leder har oppstått fordi det tar tid å sørge for at al-Qaidas mange undergrupper sverger lojalitet til al-Zawahri.

Det hevder Noman Benotman, som i dag jobber som analytiker for den britiske tankesmien Quilliam Foundation. Han har en fortid som ytterliggående islamist og geriljaleder, men tok avstand fra terrorisme i 2001.

Opplysningene om at Saif al-Adel er blitt al-Qaidas midlertidige leder, kommer fra Benotmans egne kilder i forskjellige ekstreme islamistiske miljøer. Påstanden bekreftes av den pakistanske avisa The News, som henviser til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Saif al-Adel antas å være en av al-Qaidas øverste militære ledere. Han har angivelig tidligere vært spesialsoldat i det egyptiske forsvaret, og allerede før Osama bin Laden ble drept, skal han ha fungert som en slags stabssjef i al-Qaida.

Noman Benotman ledet tidligere gruppen Libyas islamske kampgruppe. Han har også kjempet sammen med opprørere i Afghanistan, blant dem al-Adel som han i sin tid kjente personlig.

(NTB)

LEDER PÅ SIKT: På sikt skal det imidlertid være al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri, også han fra Egypt, som vil overta ledelsen av organisasjonen. Arkivfoto: AP Photo/Al-Jazeera/Scanpix
LEDER PÅ SIKT: På sikt skal det imidlertid være al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri, også han fra Egypt, som vil overta ledelsen av organisasjonen. Arkivfoto: AP Photo/Al-Jazeera/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media