Al-Qaida hyller togbombene i Mumbai

Hevder de bygger opp terrorcelle i Kashmir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann som sier han representerer al-Qaida i Kashmir, fortalte i dag til et indisk nyhetsbyrå at terrornettverket har etablert seg i Kashmir, og oppfordret indiske muslimer til å starte hellig krig, melder AP.

Det var nyhetsbyrået Current News Service som fikk beskjeden over telefon fra mannen som identifiserte seg som Abu al-Hadeed.

Ifølge nyhetsbyrået hyllet mannen tirsdagens togbomber som drepte nærmere 200 mennesker i Mumbai.

- «uansett hvem det var som stod bak bombene i Bombay så uttrykker vi vår takknemlighet og glede», sa innringeren.

Omstridt område

Militante grupper i det omstridte Kashmir-området etterforskes for å være ansvarlige for bombeangrepet. Dette til tross for at to andre opprørsgrupper hevder det var de som stod bak bombeangrepet som forårsaket 700 skadde.

Det har de siste årene vært flere bombeeksplosjoner i Mumbai, som regnes som Indias finansielle hovedstad. Angrepet denne uken kom etter en serie granatangrep utført av islamistiske ekstremister som drepte åtte mennesker i Kashmir.

Både India og Pakistan har kjempet om Kashmir siden landene fikk sin uavhengighet i 1947.

DEMONSTRASJONER: Tirsdagens togbomber utløste sterke anti-pakistanske demonstrasjoner, hvor det ble ropt slagord mot terrorister og det pakistanske flagget ble klippet i stykker. Foto: Reuters/Scanpix
DEMONSTRASJONER: Tirsdagens togbomber utløste sterke anti-pakistanske demonstrasjoner, hvor det ble ropt slagord mot terrorister og det pakistanske flagget ble klippet i stykker. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

De bitre fiendene har utkjempet tre kriger, hvorav to gjaldt kontrollen over Kashmir. India beskylder Pakistan for å støtte de militante gruppene som har herjet områdene siden 1989.

Tidligere beskyldninger

Beskyldningene om at militante islamister som kjemper mot India om det muslimskdominerte Kashmir, har bånd til al-Qaida, har fått fornyet styrke med dagens uttalelse.

Det er første gangen Osama bin Ladens nettverk har uttalt at de har startet virksomhet på indisk jord.

- Vi oppfordrer muslimer i India til å kjempe for frihet og islam, og velge hellig krig som veien til frihet og etablering av islamsk levesett, sa al-Hadeed ifølge nyhetsbyrået.

Al-Hadeed oppga Abu Abdul Rehman al-Ansari som leder for Kashmirs nettverk. Begge navnene er arabiske, ikke urdu, som de fleste muslimer i den regionen snakker.

Ifølge Current News hadde al-Hadeed snakket urdu, men hadde imidlertid gitt følgende beskjed:

- Fra nå av vil de neste uttalelsene komme på arabisk.

<B>STAPPFULLE TOG:</B> 4,5 millioner mennesker reiser daglig på Western Railway, toglinjen som ble angrepet.
<B>RAMMET MANGE:</B> Nærmere 200 drept og over 700 skadd er de foreløpige tallene fra togbombene i Mumbai.
<B>GJEMT I PENNER:</B> Det er funnet detonatorer gjemt i penner på minst tre av stedene der bombene eksploderte. Etterforskere tror detonatorene kommer fra bomber laget av RDX, en av de mest kraftfulle militære eksplosivene som finnes.