Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al Qaida i 60 land

En stadig større trussel mot Europa, mener International Institute for Strategic Studies.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrornettverket al-Qaida har slått rot i minst 60 land verden over, og utgjør en stadig større trussel i Vest-Europa, slår anerkjente

International Institute for Strategic Studies (IISS) fast.

Også i andre land, særlig i den arabiske delen av verden, har terrortrusselen mot vestlige interesser økt etter at USA gikk til krig mot Irak, konstaterer IISS.

At invasjonen av Irak på kort sikt ville føre til økt rekruttering og motivere al-Qaida til å oppmuntre til å støtte terroristoperasjoner, hersket det aldri noen tvil om, mener IISS.

Som eksempler viser IISS til angrepene mot vestlige mål i Saudi-Arabia og Tyrkia i mai 2003, samt togbombene i Madrid i mars 2004.

18.000 medlemmer

Selv om nærmere halvparten av al-Qaidas 30 toppledere og inntil 2.000 fotsoldater antas å være drept eller pågrepet de siste årene, anslår IISS at nettverket fortsatt har 18.000 potensielle terrorister i sine rekker.

Osama bin Laden og flere av hans nærmeste medarbeidere er fortsatt på frifot, og al-Qaidas øverste ledelse er derfor fortsatt i stor grad intakt, mener IISS.

Store utfordringer

Instituttet mener at europeiske land står overfor store utfordringer, og roser Storbritannia og Frankrike for alt å ha kommet langt. Resten av EU sliter derimot, mener IISS.

- Utfordringene landene nå står overfor er å integrere sine væpnede styrker, sine grensevakter og sine politistyrker i en arkitektur som er i stand til å takle det 21. århundres trusler på en effektiv måte, mener IISS.

Instituttet mener NATO har hatt relativ suksess i Afghanistan, mens den amerikanskledede koalisjonen i Irak sliter.

- Det er mangel på samarbeid blant de 10-15 landene som deltar i Irak-koalisjonen, og mangelen på et felles operativt språk er en klar begrensning, mener IISS.

(NTB)

TERRORHANDLINGER:</B> Al Qaida har tatt livet av tusenvis av mennesker. Angrepene i New York og Madrid er de mest kjente.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media