Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida i Jemen tar ansvar for terrorangrepet på Charlie Hebdo

Osama bin Ladens etterfølger beordret brødrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Al-Qaida i Jemen tar ansvar for terrorangrepet på Charlie Hebdo, nøyaktig én uke etter angrepet på det satiriske magasinet i Paris. 

- Vi som valgte målet De sier angrepet var hevn for bladets karikaturer av profeten Muhammed. 

Det var al-Qaidas øverste leder, Ayman al-Zawahri, som beordret terrorangrepet. 

- Vi har rekruttert helter, og de har handlet, sier Nasser Ben Ali al-Anassi i en video terrorgruppa har publisert på en islamistside. 

Han er en av lederne i al-Qaida på den arabiske halvøy (AQPA). Han bekrefter at angrepet er iverksatt av Zawahiri, Osama bin Ladens etterfølger i al-Qaida. 

- Vi, al-Qaida på den arabiske halvøy, tar ansvaret for denne hevnaksjonen, tilføyer al-Anassi. 

- Vi ønsker å presisere overfor den muslimske nasjonen at det er vi som har valgt målet, finansiert operasjonen og rekruttert sjefen deres.
Videoen er på 11 minutter og 45 sekunder.   Terrorbrødrene Cherif og Said Kouachi sa flere ganger under angrepet at de var sendt av al-Qaida i Jemen. 

«Vil aldri være i sikkerhet» Det er tidligere kjent at storebror Said fikk terroropplæring i landet

En annen sjef i al-Qaida, Harith al-Nadhari, sier i en video onsdag at «dere vil aldri være i sikkerhet så lenge dere bekjemper Allah».

Meldingen fra al-Qaida kommer samme dag som Charlie Hebdos nyeste utgave er i butikkhyllene i Paris og verden over, og omtrent nøyaktig på samme tidspunkt som da redaksjonen ble angrepet forrige onsdag. 

BEORDRET ANGREPET: Mannen som tok over etter Osama bin Laden, Ayman al-Zawahri, beordret angrepet på Charlie Hebdo. Her er han i en video fra september 2014. Foto: AP/Al-Qaida/SITE/APTN)/TT/NTB Scanpix
BEORDRET ANGREPET: Mannen som tok over etter Osama bin Laden, Ayman al-Zawahri, beordret angrepet på Charlie Hebdo. Her er han i en video fra september 2014. Foto: AP/Al-Qaida/SITE/APTN)/TT/NTB Scanpix Vis mer

Allerede er bladet utsolgt i hele Frankrike

Profeten gråter Det vanlige opplaget av magasinet er på 60 000, men etter terrorhandlingene i Paris for en uke siden ble det bestemt at bladet skulle trykkes i tre millioner utgaver. Nå er tallet oppjustert til fem millioner. 

17 mennesker ble drept i terrorangrepet. Tolv av dem ble skutt og drept i Charlie Hebdos redaksjonslokale i sentrum av Paris. Ti av dem var journalister. 

Charlie Hebdo ble angrepet fordi de i en årrekke har publisert karikaturer som har gjort narr av muslimenes profet Muhammet. I dag, i den nyeste og historiske utgaven av magasinet - trykker bladet nye karikaturer av profeten.

På forsida gråter profeten under påskriften «Alt er tilgitt». Profeten holder opp et skilt med «Je suis Charlie» - «Jeg er Charlie», som er blitt et symbol på tragedien og en støtteerklæring til ofrene og ytringsfriheten. 

Ekstrem moskéleder skulle ta imot Dagbladet har besøkt den nå nedlagte moskeen der terrorbroren Cherif ble radikalisert. 

Der avdekket politiet at moskélederen rekrutterte unge gutter til fremmedkrigere.

Lederen for den ekstreme, nedlagte moskeen er nå sykepleierstudent, og jobber som praksisstudent på et akuttmottak i Paris. Søndag besøkte Dagbladet akuttmottaket.

LES OGSÅ: - Mannen som skal ha radikalisert terrorbrødrene var på jobb på akuttmottaket da skadde gisler kom inn. Ble bedt om å gå hjem fra jobb.

- Han er en disiplinert mann, han er kjempeflink i jobben sin. Ingen av oss forstår dette, at han har hatt noe med dem å gjøre, sa sykepleier Lydia, som kjenner godt til mannen, Farid Benyettou. 

Begge Koachi-brødrene ble drept da politiet gikk til aksjon mot trykkeriet der de to hadde tatt til seg et gissel. Gisselet overlevde. 

Brødrene hadde da vært jaktet på av omlag 100 000 politifolk siden angrepet onsdag til de forskanset seg i trykkeriet fredag. 

Serverte kaffe Det var sjefen for trykkeriet som ble tatt som gissel.

LES OGSÅ: Serverte terrorbrødrene kaffe og utøvet førstehjelp mens de holdt ham fanget

Samtidig pågikk nok en gisselsituasjon på et jødisk supermarket noen mil lenger syd i Paris.

Der ble fire personer skutt og drept av det som ble beskrevet som en venn av terrorbrødrene - Ahmedy Coulibaly. Han ble selv drept da politiet gikk til aksjon.  

Hans kone er etterlyst verden over, etter at hun tok seg til Istanbul i Tyrkia og deretter til Syria før angrepet på Charlie Hebdo. 

- Vi muslimer stemmer ikke Dagbladet besøkte torsdag - dagen etter terrorangrepet - moskeen der brødrene ba jevnlig over en periode på to, tre år. 

- Vi muslimer stemmer ikke i dette landet, sa lillebror Cherif da han angivelig stormet ut av moskeen under en fredagsbønn, fortalte moskeens leder. 

De viste avsky for angrepet, og fortalte at de var redde for represalier mot moskeen. 

Se video i denne saken. 

LES OGSÅ: Mener den terrormistenkte bor her, men døra er ulåst og leiligheten er ikke avsperret

TIL ANGREP: Koachi-brødrene sa flere ganger under terrorangrepet at de var sendt av al-Qaida i Jemen. Foto:
TIL ANGREP: Koachi-brødrene sa flere ganger under terrorangrepet at de var sendt av al-Qaida i Jemen. Foto: Vis mer