Al-Qaida i samtaler om overgivelse

Krigere fra Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk er nå i samtaler med opposisjonen om overgivelse,

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder det afghanske nyhetsbyrået AIP. Al-Qaeda-krigerne, som kommer fra en rekke forskjellige muslimske land, stiller som betingelse for å overgi seg at de overlates til FN i nærvær av diplomater fra sine egne land.

Samtalene finner sted i Melawa i Spin Ghar-fjellene i nærheten av hulenettverket i Tora Bora.

Kommandanter i opposisjonsstyrkene hadde gitt al-Qaeda-krigerne frist til onsdag morgen for å overgi seg, eller bli drept. USA mener at også bin Laden befinner seg i Tora Bora-fjellene.

En av kommandantene som jager al-Qaeda-soldatene i Tora Bora-fjellene, Haji Mohammad Zaman, sa onsdag at de hadde signalisert at de ville overgi seg innen fristen onsdag morgen, etter over en uke med intens amerikansk bombing og militært press fra opposisjonsstyrkene.

Opposisjonsstyrkene i området har i de siste dagene drevet al-Qaeda-krigerne tilbake til et stadig mindre område, høyt oppe i Tora Bora-fjellene.

USA uttrykte likevel skepsis til meldingene om at al-Qaeda-krigerne ville overgi seg, og gjorde det klart at offensiven vil fortsette. USA frykter at Osama bin Laden og hans krigere skal greie å komme seg unna.

Generalstabssjef Richard Myers sa i Washington at de ikke hadde fått noen bekreftelse på noen slik overgivelse, og at det ikke var gitt ordre om noen våpenhvile i offensiven mot hulene og tunnelene der al-Qaeda har forskanset seg.

Amerikansk etterretning mener å ha oppsporet Osama bin Laden og noen av hans nærmeste menn i Tora Bora-fjellene, opplyste en amerikansk tjenestemann tirsdag.

Et amerikansk fly slapp i helgen en enorm bombe på 7,5 tonn på en hule i Tora Bora-fjellene i det østlige Afghanistan i håp om å drepe medlemmer av bin Ladens al-Qaeda-nettverk, og kanskje bin Laden selv, ifølge Pentagon.

Ifølge ABC News utløste bomben, i tillegg til massive ødeleggelser, panikkartet kommunikasjon over radio og satellittelefon mellom forskjellige al-Qaeda-medlemmer. Amerikanerne ser denne kommunikasjonen som bevis på at bin Laden og hans folk fortsatt befinner seg i regionen, ifølge TV-kanalen.

Amerikanske styrker overvåker nå fjellområdet fra lufta for å følge de forskjellige al-Qaeda-gruppene mens de forsøker å komme seg unna. Andre styrker i det sørlige Afghanistan har begynt å beslaglegge våpnene til flyktende Taliban-soldater.

Etter Talibans sammenbrudd har USA konsentrert seg om å jakte på bin Laden og restene av hans nettverk, og på Taliban-lederen mulla Omar. Pakistans myndigheter har sendt ekstra styrker for å passe på grensa til Afghanistan og hindre dem i å flykte ut av landet.

Siden Taliban-styret begynte å rakne for et par uker siden, har de fleste av lederne av al-Qaeda og Taliban greid å unnslippe, til tross for at den ene byen etter den andre har overgitt seg.

TV-kanalen NBC meldte tirsdag at nesten alle de ledende 22 Taliban-lederne har greid å rømme til Pakistan. Mulla Omar selv gjemmer seg trolig sør for Kandahar, ifølge provinsens nye guvernør Gul Agha.

I USA er franskmarokkaneren Zacarias Moussaoui tiltalt i forbindelse med terrorangrepene 1 1. september, kunngjorde Justisdepartementet tirsdag.

33-åringen har vært anholdt som et sentralt vitne i saken. Dersom han blir funnet skyldig i tiltalen, risikerer han dødsstraff. Han vil bli framstilt ved en sivil føderal domstol, og ikke ved en militær domstol.

Amerikanske tjenestemenn tror Moussaoui, som er franskmann av marokkansk opprinnelse, egentlig skulle ha vært med på kapringen av de fire flyene som ble styrtet inn i World Trade Center i New York og Pentagon i Washington.

Tiltalen omfatter planlegging av terrorhandlinger, flykapring, ødeleggelse av fly samt planlegging av bruk av masseødeleggelsesvåpen. Det heter videre at Moussaoui skal ha deltatt i de samme forberedelsene og treningen til angrepene som de 19 kaprerne som gjennomførte dem. Han skal ha fått opplæring i en av al-Qaeda-nettverkets leire i Afghanistan.

Tiltalen er den første mot en person mistenkt for å ha hatt en sentral rolle i terrorangrepene. Moussaoui vil bli framstilt for retten i Virginia 2. januar.

Moussaoui ble arrestert i Minnesota 16. august, mistenkt for brudd på innvandringslovene. Han tok da timer ved en flyskole, og instruktørene syntes han oppførte seg merkelig. Han skal ha ønsket å lære å føre jumbojetfly, men var ikke interessert i å lære hvordan man tar av eller lander.

(NTB)

DØDE PÅ FLUKT: Denne al-Qaida-soldaten ble ikke vist noen nåde da han flyktet fra fjellene ved inngangen til hulekomplekset i Tora Bora.