Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

al-Qaida i trøbbel

- Drapet på Abu Musab al-Zarqawi markerer «begynnelsen på slutten» på al-Qaida i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mowaffaq al-Rubaie, som mener at al-Qaida nå er på vei ut i sanden i Irak, melder BBC.

- Nå er det vi som har overtaket, sa al-Rubaie på en pressekonferanse i Bagdad i dag.

Nettverksmann

Sikkerhetsrådgiveren Rabaie er ikke alene om å tro at al-Zarqawis død medfører et langt svakere al-Qaida i Irak. Den irakiske redaktøren Ismail Zayer er sjef for al-Sabah, som skal være en politisk uavhengig avis i Irak. Han er i Norge i disse dager, etter invitasjon fra Utenriksdepartemenetet.

- Jeg er helt sikker på at al-Qaida mister noe av sitt fotfeste på grunn av al-Zarqawis død. Han var den klare lederskikkelsen, og den som hadde makta, sier Zayer til Dagbladet.no i går.

- Om et par ukers tid, ser vi forhåpentlig konsekvensene av at lederen er borte. Jeg tror også al-Qaidas kontakt med europeiske celler blir dårligere. al-Zarqawi var mannen med nettverket, fortsetter han.

Fant al-Qaida-info

Zarqawi, den tidligere al-Qaida-lederen i Irak, ble drept i forrige uke av et amerikansk bombeangrep nær Baquba, nord for Bagdad.

Rådgiver al-Rubaie sier at de fant en liten harddisk, en datamaskin og dokumenter etter angrepet. Disse dokumentene og informasjonen skal inneholde navn på andre al-Qaida-ledere i Irak, i tillegg til hvor de skal befinne seg. Lignende informasjon er også funnet i andre raid, skriver BBC.

- Vi tror at dette er begynnelsen på slutten på al-Qaida i Irak. De regnet ikke med styrken til de irakiske sikkerhetsstyrkene. Heller ikke hvor massivt regjeringen går inn i saken, forteller Rubaie.

Store planer

Et av dokumentene som ble funnet, viste at al-Zarqawi planla å jobbe for en full splid mellom Iran og USA. Dette skulle han bidra til ved å angripe amerikanske mål, for deretter å legge skylda på Iran, skriver nyhetsbyrået Ap.

Denne nyheten kom to dager etter at det er iverksatt ekstremt høye sikkerhetstiltak i Irak for å unngå at al-Qaida iverksetter nye angrep i Irak etter al-Zarqawis død. Titusener av sikkerhetspersonell er blitt sendt ut i iraks gater for å hindre nye bomber og eksplosjoner.

al-Zarqawis etterfølger, Abu Hamza al-Mujahid skal ha sagt at han vil beseire «korsfarere og sjiamuslimer» i Irak.

VANSKELIG LIV:</B> To irakiske barn kaster stein i en kloakkdam i det fattige området Sadr City i Bagdad. Livet for irakere flest - uten strøm, vann eller andre livsnødvendigheter - er hardt nok uten al-Qaida. Nå håper Iraks ledere at organisasjonen står svakere i landet.
DØD: Terrorlederen Al-Zarqawi er død, og Al-Qaida er svekket.
b>- VI HAR OVERTAKET: Sier Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mowaffaq al-Rubaie.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media