Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

al-Qaida i World Trade Center

Dette bildet viser et mistenkte al-Qaida-medlem i 110. etasje World Trade Center. Videoen stammer trolig fra 1997 - da terroristene begynte planleggingen av angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet er tatt fra en video og viser syreren Ghasoub al Abrash Ghalyoun mens han ser ut over New York fra 110. etasje i World Trade Centers søndre tårn. Overvåkningsvideoen er tatt opp så tidlig som i august 1997.

Funnet i Spania

Videoopptaket ble funnet i Madrid da myndighetene i fjor sommer arresterte flere personer som tilhører nettverket rundt al-Qaida.

Videoopptaket er 29 minutter langt og ble nylig vist på tv-kanalen ABC. Videoen viser det søndre tårnet fra flere vinkler både på utsiden og innsiden. I tillegg er det nordre tårnet, som ikke var åpent for turister, filmet fra alle vinkler på utsiden. De som står bak, har sørget for å filme tårnene både i dagslys og i mørke.

Mens de to mennene vandrer mellom bygningene på Wall Street, sier en av dem.

- I'll knock them all down.

Ut fra sammenhengen er det umulig å vite hva han sikter til. I ettertid tolker mange uttalelsen utfra hva som skjedde 11. september 2001.

Underveis i opptaket kommenterer to menn det de ser på arabisk.

- Vi er i Tvillingtårnene på Manhatten. Dette er ved inngangen i det ene tårnet, sier en av mennene.

På et tidspunkt fanger kameraet inn et lite barn som muligens er sammen med mennene. De oppfattes som ordinære turister av dem som er rundt.

Mennene kommer med utfyllende kommentarer mens de tar heisen fra første etasje opp til det øverste punktet i tårnet 110 etasjer over bakken. Kameraet fokuserer på de øverste etasjene i det nordre tårnet. Kameraene fanger også inn Hudson River. Det ene kaprede flyet tok ruta over Hudson River og traff de øverste etasjene i dette tårnet.

- Dette går gjennom marg og bein på meg, sier tidligere FBI-agent Jack Cloonan til ABC News.

- Da jeg så videoen første gang, hadde jeg lyst til å gråte.

- En vanlig turistvideo

Videoen inneholder også opptak fra Times Square og Empire State Building.

Spansk politi har også funnet femten videoer med liknende opptak av Disneyland, Universal Studios i California, Frihetsgudinnen og Sears-tårnet i Chicago.

Ghalyoun benekter at han har tilknytning til terrorisme og sier at videoen er et vanlig turistopptak gjort mens han var på ferie. Selv vil han ikke uttale seg, men lar advokaten sin snakke:

- Vi benekter kategorisk at disse opptakene hadde noe å gjøre med angrepene. Ikke engang politiet har lykkes i å bevise dette. Dette var opptak av en familie på tur.

Men advokat Jack Cordray, som representerer mange av 11. september-familiene, er helt uenig:

- Det er åpenbart etter å ha sett opptaket at dette er noe mer enn en vanlig turistvideo av de store symbolske bygningene i USA. Dette er opptak gjort for å undersøke ruter for fly som skulle treffe tårnene 11/9, sier Cordray.

Var i Disneyland

Ghasoub al Abrash Ghalyoun kommer fra Syria, men har spansk statsborgerskap og bor i Madrid. Han skal tilhøre den muslimske grupperingen Muslim Brotherhood, som har tilknytning til al-Qaida.

Ghasoub al Abrash Ghalyoun er mistenkt for å ha rekognosert for Al Qaida før angrepene mot World Trade Center.

Noen av videoene inneholder opptak av kamper i Tsjetsjenia.

al-Qaida-cellen i Madrid har hatt kontakt med Osama bin-Laden og var med på å finansiere Mohammed Atta, den mest kjente av kaprerne fra 11. september. Det er kjent at Atta besøkte kontakter i Spania ved flere anledninger.

I 1998 angrep Al Qaida den amerikanske ambassaden i Kenya. I etterkant viste det seg at Al Qaida hadde startet planleggingen fire år tidligere og overvåket bygningen allerede i 1994.

Akkurat som med World Trade Center.

GOD UTSIKT:</B> Ghasoub al Abrash Ghalyoun ser ut over New York fra øverste etasje i det søndre tårnet. Var han bare turist, eller var han i tårnet på oppdrag fra al-Qaida?
EMPIRE:</B> Bildet viser Ghasoub al Abrash Ghalyoun i lobbyen i Empire State Building i New York.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling