- Al-Qaida kjemper med syriske opprørere

Det hevder Russland. USA er langt på vei enig i påstanden.

KJEMPER MOT REGIMET: Syriske opprørere i Homs. Foto: REUTERS/SCANPIX
KJEMPER MOT REGIMET: Syriske opprørere i Homs. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De syriske opprørerne har al-Qaida-krigere i sine rekker, hevder Russland.

- Det er ingen hemmelighet at våre forslag blir avvist av Vesten og Syrias radikale opposisjon, for ikke å snakke om de væpnede gruppene som kjemper mot regjeringsstyrkene og som har al-Qaida-krigere og andre ekstremister i sine rekker, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Moskva, Aleksandr Lukasjevitsj.

Washington advarer Washington advarte tidligere i uka mot å sende våpen til de syriske opprørerne som kjemper mot president Bashar al-Assads regime og viste til at disse også kan komme al-Qaida-krigere i hende.

- Vi er kjent med det faktum at al-Qaida og andre ekstremister forsøker å utnytte situasjonen som er skapt av Assads brutale angrep mot opposisjonen, sa en talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

Putin avviser Russlands statsminister Vladimir Putin avviser at Moskva har et nært forhold til Assad, og minner om at vestlige land også inntil nylig sto på relativt god fot med den syriske lederen.

- Da Bashar al-Assad kom til makten, var det London og andre europeiske hovedsteder han først dro på besøk til. Vi har ikke noe spesielt forhold til Syria, vi har bare interesse av å finne en løsning på konflikten, sier Putin i et intervju med London-avisen The Times.

- Det må være opp til syrerne selv å avgjøre hvem som skal styre landet deres. Vi må sørge for at de slutter å drepe hverandre, sier Putin.

FN-resolusjon Russland la i likhet med Kina ned veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet som fordømte det syriske regimet og krevde Assads avgang.

Torsdag sluttet imidlertid begge land opp om en uttalelse fra rådet som beklager at den humanitære situasjonen i Syria blir stadig verre.

Sikkerhetsrådet uttrykker samtidig skuffelse over at regimet i Damaskus ikke gir FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos tillatelse til å besøke Syria.

Får evakuere Syriske regjeringsstyrker tok samme dag full kontroll over bydelen Baba Amro i Homs, der væpnede opprørere de siste ukene har forskanset seg.

Syriske Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har fått grønt lys fra regimet til å rykke inn i området med mat og medisiner.

Hjelpearbeiderne vil også få anledning til å evakuere sårede, ifølge ICRCs talsmann Hicham Hassan i Genève.

(NTB)