Al-Qaida kjemper til døden

Amerikanske og allierte elitesoldater står overfor en liten, men beinhard fiende i fjellene øst i Afghanistan. Motstanden fra al-Qaida og Taliban er så sterk at USA for første gang i den fem måneder lange krigen har måttet ta på seg oppgaven som fortropp på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor er ni amerikanske soldater drept på tre dager, flere enn terroristene og deres opprinnelige vertskap fikk has på i løpet av de foregående månedene med krigshandlinger og amerikanske seire. I dette farlige landskapet hjelper flere titalls norske kommandosoldater USA.

Fjelltopper er farget svarte av fire døgns intensiv bombing rundt Shahikot, der soldater fra al-Qaida og Taliban var samlet før den allierte offensiven. På andre fjell har kraftige bomber smeltet snødekket.

Voldsom bombing

Krigsskueplassen dekker knapt 180 kvadratkilometer. Over dette lille området fløy USA søndag ti langtrekkende bombefly, over 30 taktiske jagere og to AC-130 kampfly. Det er mer en halvparten av flystyrken brukte på daglige tokter over hele Afghanistan i krigens første fase.

På bakken slåss 900 amerikanske soldater, 1000 afghanere og ifølge amerikanske medier 200 elitesoldater fra vestlige allierte. Pentagon hevdet i går at mellom 100 og 200 al-Qaida-medlemmer er drept og at terrorgruppen hadde 400 mann i området før offensiven.

Når de er fanget i et hjørne, kjemper al-Qaida som løver. De har ikke mange valg. Alternativet er burene på Cuba og en høyst usikker framtid som amerikanske krigsfanger.

Stilt overfor et slikt valg, er mange innstilt på å kjempe til døden. Under kampene sør for byen Gardez møtte offensiven så kraftig motstand at USA måtte la soldatene fra sin 10. fjelldivisjon og den 101. flybårne overta oppgaven som fortropp og lederstyrke i felten.

Dramatisk skifte

Det er første gang amerikanerne har tatt på seg denne byrden i krigen. Beslutningen ble tatt etter at en styrke afghanere ble slått tilbake, skriver New York Times.

Samtidig som den dramatiske taktiske vendingen demonstrerer svakheter hos USAs afghanske medspillere, viser den også at president George Bush er villig til å oppleve at flere svarte likposer med amerikanske soldater sendes hjem til USA.

Ikke siden oktober 1993, da 18 amerikanske soldater ble drept i Somalias hovedstad Mogadishu, har USA satt egne soldater i slik fare. al-Qaidas leder Osama bin Laden tok tilbaketrekkingen fra Somalia som et bevis på amerikanernes svakhet.

Nå har USA fløyet egne soldater dypt inn i krigsområdet og plassert dem som sperrer på fluktrutene fienden må bruke hvis bombingen blir uutholdelig. Dette er en klassisk manøver fra angriperens lette infanteri, sier pensjonert generalløytnant Thomas Burnette til Washington Post.

Forskjellen er at i Afghanistan kjemper bakkestyrkene i tett samspill med en luftstyrke som er langt mer presis enn i noen tidligere krig. Denne samordningen er det trolig de norske elitestyrkene hjelper til med.

Kampflyet C-130 inn for landing i Bagram.
Soldater fra 10. fjelldivisjon marsjerer mot helikoptrene som skal frakte dem fra flyplassen i Bagram til oppgjøret med al-Qaida.