- Al-Qaida-kommandoer på Internett

CIA hevder å ha avdekket flere helt vanlig utseende nettsteder som brukes av Al-Qaida til å gi kommandoer forut for terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIAs analytikere mener at terrornettverkene bruker et stor antall nettbaserte kommunikasjonsmetoder, blant annet tilsynelatende vanlig utseende nettsteder, melder tidsskriftet Newsweek.

Overvåking av flere slike nettsider, hvorav de fleste radikale islamistiske, skal ha vist en plutselig økning i trafikken i tidsrom like før forsøk på terroraksjoner, blant annet like forut for skobomberen Richard Reids mislykkede aksjon.

- Det var en sterk trafikkøkning da Richard Reid satte seg på flyet, forteller en sikkerhetskilde til Newsweek.

Noen detaljer, tall eller forklaringer rundt denne påståtte trafikkøkningen forteller Newsweek og deres kilde imidlertid ingenting om, heller ikke hvor stor trafikk de aktuelle nettsidene normalt hadde.

«Misjonærer til angrep!»

Forholdet skal først ha blitt avdekket i oktober i fjor, da en sikkerhetsanalytiker bet seg merke i noe uvanlig ved et radikalt islamistisk nettsted hun hadde overvåket i flere måneder.

Et tidligere åpent og uskyldig utseende område av nettstedet var plutselig stengt. Hun sjekket notatene sine og fant den gamle nettadressen til siden hun ville inn på. Hun tastet inn denne og kom inn på ei nettside som var tom, bortsett fra en kommando på arabisk som lød: «Misjonærer gå til angrep!»

Kommunikasjonsmetodene har blitt ytterligere avdekket etter analyser av variasjoner i nettstedenes innhold og trafikk. Bilder, tekst, farger, grafikk og annet innhold er analysert og sammenholdt med trafikkmålinger. Nye varianter dukket opp samtidig med trafikkøkninger i forkant av terrorangrep.

Analytikerne tror at Al-Qaida benytter koder og forhåndsavtalte fraser og symboler til å kommandere sine agenter.

Et bilde av et AK-47-gevær kan stå ved siden av et foto av Osama bin Laden og peke i en retning den ene dagen, og i motsatt retning neste dag. Farger på ikoner kan forandres og beskjeder kan gjemmes på nettsider som ikke har noen linker til seg. Også ulike chatterom kan ha åpenlyse beskjeder.

- Det geniale med disse metodene er at de gjemmer ting rett foran synet på deg. Det er tre puslespill blandet sammen i én eske, når du bare er interessert i en av dem, sier Newsweeks kilde.

For mer direkte kommunikasjon benytter Al-Qaida både epost med krypteringsprogrammer i vanlig salg, samt en metode hvor man gjemmer beskjeder innenfor grafikkfiler, som går under det engelske navnet «steganography».

Krypterte meldinger trekker imidlertid raskt til seg oppmerksomhet fra CIA og NSA (National Security Agency), som kan spore avsender- og mottaker-maskin.

Pengeinnsamling

Noe av den mest verdifulle informasjonen CIA og NSA har fått ut av overvåkingen og analysene av nettsidene så langt er forbindelsene mellom islamistiske humanitære- og veldedige organisasjoner og pengeinnsamling til Al-Qaida, ifølge Newsweek.

Analytikerne har blant funnet flere av de samme bankkontonumrene brukt på nettsider for «humanitære organisasjoner» og på nettsider som samler penger til hellig krig mot «Islams fiender».

Flere av de påstått humanitære organisasjonene har blitt stoppet etter slike funn, ifølge Newsweek.

Fant ingenting

Amerikanske myndigheter hevdet også i fjor høst at terrorister trolig kommuniserte via beskjeder gjemt innenfor grafikk- og bildefiler, såkalt steganography.

Den gang tok forskerne Niels Provos og Peter Honeyman ved University of Michigan for seg to millioner bilder på Internett, men fant ingen skjulte beskjeder, meldte New Scientist.

Det finnes imidlertid teknikker for å gjemme informasjon innenfor digitale bildefiler, og kritikere av Provos og Honeyman påpekte at deres metode for å prøve å finne slike beskjeder ikke nødvendigvis var god nok.

<B>KODER: </B>Ifølge Newsweeks kilde brukes grafikk og ikoner til å gi meldinger og kommandoer til terrornettverkene.<br>Illustrasjonsfoto/ manipulert bilde