Al-Qaida kunngjør engelskspråklig terrormagasin med propagandavideo

Kombinerer kjent tale med terrorbilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga slapp terrororganisasjonen al-Qaida en propagandavideo for å annonsere lanseringen av sitt engelskspråklige terrormagasin Resurgence.

As-Sahab Foundation for Islamic Media Publication sies å være al-Qaidas medieselskap for distribusjon av propaganda. I en årrekke har de blant annet publisert meldinger fra gruppens leder Ayman al-Zawahiri.

Tale kombinert med terrorbilder Denne helga offentliggjorde de terrororganisasjonens 80 sekunder lange propagandavideo.

Den inneholder et lydspor fra en tale Malcolm X holdt i 1965, hvor den avdøde amerikanske borgerrettighetsforkjemperen blant annet sier at man må «snakke det språket som de forstår».

Lydsporet kombineres med bilder av amerikanske soldater, militante islamister, et påstått angrep på en amerikansk base i Afghanistan og bombeangrepene ved Boston Marathon.

- Oppfordring til vold Terrorforsker Stig Jarle Hansen tror gruppen ønsker å markere seg med videoen.

- For meg virker det som en oppfordring til å bruke vold, om det kommer fra gruppens sentrale del. Det at de lanserer et engelskspråklig magasin viser at de prøver å nå flere, signalisere at de fortsatt er der ute og forventer å ha en lederrolle i forhold til ideologi, sier Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis i internasjonale studier ved universitetet for Miljø- og biovitenskap.

Tydelig kunngjøring Om terrormagasinet lanseres, vil det markere den første engelskspråklige publikasjonen fra den sentrale grenen av terrorgruppen. 

Offentliggjøringen kommer i kjølvannet av gjentatte amerikanske droneangrep mot al-Qaida de siste årene, samt amerikanske sikkerhetsstyrkers drap av gruppens grunnlegger og tidligere leder, Osama bin Laden.

Kunngjøringen antyder at den viktigste grenen av organisasjonen prøver å reetablere sin avtagende innflytelse over militante islamister.