- Al-Qaida-leder drept i Saudi-Arabia

En av al-Qaidas øverste åndelige veiledere i Saudi-Arabia skal være blant de to ettersøkte islamistene som onsdag ble drept under en skuddveksling med sikkerhetsstyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Abdullah al-Roshood ble drept av sikkerhetsstyrker onsdag i det østlige Riyadh, sier en kilde, som mener hans død vil være et hardt slag for al-Qaidas ideologiske hierarki i kongedømmet.

Også én politimann ble drept under onsdagens sammenstøt.

Politiet beskriver den drepte mannen som en av Saudi-Arabias farligste islamister. Abdullah al-Roshood var et av de øverste navnene på myndighetenes liste over muslimske ekstremister.

Sprengstoff og våpen

Skyteepisoden oppsto etter at politiet hadde oppdaget et hus som ble brukt av de fem ettersøkte islamistene som var involvert i hendelsen. Mennene ble fulgt da de forlot huset i tre biler, og de ble observert mens de fraktet store mengder våpen og ammunisjon ut av bygningen, opplyser politiet. To av bilene er ødelagt, mens politiet fortsatt er på jakt etter den siste bilen.

- Al-Roshood satt i en av bilene, som var fullpakket med sprengstoff, og han hadde på seg et belte med sprengstoff da han ble skutt, sier en polititjenestemann.

To sivile og tre sikkerhetstjenestemenn ble såret, en av dem alvorlig, under skytingen, ifølge politimannen.

Sammenstøtet onsdag var det første siden sikkerhetsstyrker drepte Abdul Aziz al-Muqrin, terrornettverket al-Qaidas leder i Saudi-Arabia, for snart to uker siden.

Amnesti

For en uke siden ble al-Qaida-sympatisører i landet tilbudt amnesti dersom de overgir seg innen en måned. I tillegg advarte myndighetene om at tøffe metoder vil bli tatt i bruk mot dem som ikke vil overgi seg.

En gruppe som kaller seg al-Qaida på Den arabiske halvøy uttalte onsdag kveld at amnestiet i Saudi-Arabia ikke vil lykkes. Tiltaket blir beskrevet som et «desperat forsøk på å stanse den hellige krigen på Den arabiske halvøy», og gruppen mener amnestiet er dømt til å mislykkes.

Muslimske ekstremister i Saudi-Arabia har siden mai 2003 gjennomført en rekke dødelige angrep. I det siste har angrepene først og fremst vært rettet mot vestlige borgere i landet.

NTB