DREPT:  Den amerikansk-fødte Anwar al-Awlaki ble i dag drept i et droneangrep i Jemen. al-Awlaki var en svært ettersøkt mann av USA. Foto: Epa/Scanpix
DREPT: Den amerikansk-fødte Anwar al-Awlaki ble i dag drept i et droneangrep i Jemen. al-Awlaki var en svært ettersøkt mann av USA. Foto: Epa/ScanpixVis mer

al-Qaida-leder drept like etter Salehs hjemkomst

Tilfeldig at han ble drept i Jemen akkurat nå? Neppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanskfødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki ble i dag drept i et amerikansk droneangrep i Jawf-provinsen, sammen med flere andre. USAs president Barack Obama sier at drapet på al-Awlaki er et «stort slag» mot organisasjonen, skriver BBC.

Nå sier etterretningskilder til CNN at det ikke er tilfeldig at drapet på al-Awlaki skjer like etter Salehs hjemkomst. Saleh, som har vært president i Jemen siden 1990, understreker overfor vesten og saudierne at de fremdeles trenger ham.

Ikke tilfeldig al-Awlaki skal ha hatt en ledende rolle i en rekke forsøk på å utføre angrep i USA, inkludert forsøket i å sprenge et amerikansk fly.

Drapet på al-Awlaki skjedde akkurat en uke etter at Jemens president, Ali Abdullah Saleh, overraskende dukket opp i Jemen etter et langt sykeleie i Saudi-Arabia. Hjemkomsten var svært lite populær blant storparten av Jemens befolkning, som daglig er i gatene og krever at Saleh og hans korrupte regime må forlate makta.

Presidenten ble i full fart sendt til Saudi-Arabia i juni i år, etter at han ble alvorlig såret da politiske motstandere angrep presidentpalasset med granater.

Bedre med Saleh enn krig President Saleh blir av mange sett på som den største hindringen for politisk dialog og en overgang mot frie valg og demokrati. Demonstrasjonene mot Ali Abdullah Saleh og hans regime har nå pågått siden i januar, og har blitt stadig mer voldelige. En rekke analytikere sier til CNN at saudierne er bekymret for at opprøret kan ende i full borgerkrig i nabolandet, som Saudi-Arabia deler en lang grense med.

Derfor skal krefter i Saudi-Arabia mene at det kan være bedre å ha president Saleh ved makta, enn at landet bryter ut i full borgerkrig, i tillegg til at Jemen allerede har al-Qaida-grupper etablert flere steder i landet.

Diplomatiske kilder i gulfen sier at de ikke er overrasket over at Saleh nå er tilbake i Jemen, og at saudiske myndigheter hjalp ham inn i landet ved å skaffe ham et fly som gikk fra Saudi-Arabia til nabolandet.

Redde for al-Qaida-vekst Saudi-Arabia har ikke gitt noen kommentar etter at Saleh returnerte til Riyadh, men kilder i gulfen sier Saudi-Arabia ønsket å få Saleh tilbake til Jemen. Saleh skal også ha møtt den saudiske kongen Abdullah få dager før han returnerte til Jemen.

Saudi-Arabia har lenge vært bekymret for al-Qaida i Jemen. I august 2009 skal al-Qaida ha sent 23-årige Abdullah Hassan Tali al-Asiri for å drepe Saudi-Arabias etterretningssjef prins Muhammad Bin Naif.

Oss eller dem Bare timer før al-Awlakis død lot Saleh seg intervjue av Washington Post og Time magazine om sin unike rolle der han skulle «redde» Jemen fra al-Qaida.

- Vi forsøker å bekjempe al-Qaida-organisasjonen i (den sørlige regionen av) Abyan i samarbeid med amerikanerne og saudierne. Samtidig har amerikanerne etterretningsinformasjon som sier at (al-Qaida) har kontakt med både Det muslimske brorskapet og militæroffiserer som nå er lyst fredløse, sa Saleh, før han også antydet at brorskapet og de nevnte militæroffiserene vil frede al-Qaida hvis de kommer til makta.

Ettersøkt mann Barack Obama uttrykket glede over dagens drap på al-Awlaki. Mannen har stått svært høyt på amerikanske myndigheters lister over ettersøkte terrorister. 40-åringen antas å ha bidratt til å radikalisere unge engelsktalende muslimer. Han er selv født i delstaten New Mexico i USA, og virket som imam i en moské i Virginia før han forlot landet, skriver BBC.

Siden 2007 har han vært ettersøkt i Jemen, ifølge BBC.

Han knyttes også til gjerningsmennene bak massedrapene på den amerikanske militærbasen Fort Hood i 2009, forsøket på bombingen av et passasjerfly over Detroit samme år og det planlagte bombeangrepet mot Times Square i New York i fjor.

FORHATT MANN:  Helt siden januar har stadig flere jemenitter vært ute i gatene og demonstrert mot president Ali Abdullah Saleh, som har styrt Jemen med hard og langt fra demokratisk hånd siden 1990. Men kilder antyder nå overfor CNN at særlig Saudi-Arabia, og kanskje også USA, synes det er mer komfortabelt å ha en lite demokratisk Saleh ved makta, enn mulig kaos og borgerkrig hvis han går av. Foto: Epa/Scanpix
FORHATT MANN: Helt siden januar har stadig flere jemenitter vært ute i gatene og demonstrert mot president Ali Abdullah Saleh, som har styrt Jemen med hard og langt fra demokratisk hånd siden 1990. Men kilder antyder nå overfor CNN at særlig Saudi-Arabia, og kanskje også USA, synes det er mer komfortabelt å ha en lite demokratisk Saleh ved makta, enn mulig kaos og borgerkrig hvis han går av. Foto: Epa/Scanpix Vis mer