Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

al-Qaida-leder er arrestert

Nordalliansen bekrefter at de har arrestert en av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erobrer nytt Taliban-territorium

Nordalliansen har arrestert et sentralt medlem av terrornettverket al-Qaida, Ahmed Omar Abdel-Rahman, bekrefter talsmannen for USAs antiterrorkoalisjon. Rahman er en nær medarbeider av Osama bin Laden.

Han er det første framtredende medlem av al-Qaida som er pågrepet siden terrorangrepene mot USA 11. september.

- Vi kan bekrefte at styrker fra Enhetsfronten (Nordalliansen) har tatt til fange Ahmed Omar Abdel-Rahman, og vi venter at han blir overlevert til koalisjons myndigheter om kort tid, sa Kenton Keith, talsmann for den amerikanskledede koalisjonen mot terrorisme, i Islamabad fredag.

Keith bekreftet at amerikanske myndigheter vil avhøre egypteren Rahman, men ville ikke redegjøre for detaljer omkring arrestasjonen.

Terrortilknytning

- Navnet hans er tett forbundet med Osama bin Laden, al-Qaidas geriljaopplæring og medlemmer av internasjonale terrorgrupper, sa Keith.

Rahman skal ha vært ansvarlig for rekrutteringsarbeidet i al-Qaida og antas å være sønn av sjeik Omar Abdel-Rahman, en muslimsk prest som sitter fengslet på livstid i USA etter mislykkede planer om å sprenge flere viktige bygninger i New York City.

Flere tilhengere av ham er dømt for bombeattentatet mot World Trade Center i 1993.

Talibans e-sjef

Ifølge Keith virker det også som at Talibans etterretningssjef har hoppet av og gått over til Nordalliansen.

- Vi forstår at et slikt avhopp har skjedd. En person med den beskrivelsen har overgitt seg til Nordalliansens styrker. Vi vil være svært fornøyd hvis det er tilfelle, sa han.

Både arrestasjonen av Rahman og etterretningssjefens avhopp kan gi meget verdifull informasjon om hvor Osama bin Laden og hans nærmeste medarbeidere og livvakt holder til.

Pentagons talskvinne Victoria Clarke bekreftet fredag at enkelte høytstående Taliban-representanter hadde gått over til Nordalliansen og at amerikanske etterretningsfolk hadde hatt kontakt med noen av dem.

Nettet strammes

Taliban-soldatene kjemper nå en tilsynelatende håpløs kamp i Kandahar, Talibans og al-Qaida-organisasjonens siste bastion, etter at kommunikasjonslinjene til ledelsen er brutt. De gjenværende styrkene er splittet opp i små lommer som holder stand i områdene rundt Kandahar.

- Vi har ytterligere snevret inn området i Afghanistan der bin Laden kan føle seg trygg, sier USAs visepresident Dick Cheney i et intervju med ABC-News. På direkte spørsmål om han trodde bin Laden skjulte seg i gruvegangene ved Tora Bora i den østlige del av landet, sa Cheney:

- Jeg tror han fortsatt er i Afghanistan og at han oppholder seg nettopp i dette området.

- Kamphandlingene pågår nå like utenfor Kandahar, og jeg regner med at byen vil være erobret om en uke, eller muligens tidligere, sa kommandanten Besmillah Khan fredag.

Taliban kontrollerte tidligere i høst nesten 90 prosent av Afghanistan, men har nå bare en viss kontroll over noen forblåste provinser helt i sør.

Ingen fredsstyrker

Amerikanske militære ledere vil ikke på det nåværende tidspunkt ha internasjonale fredsstyrker inn i Afghanistan, av frykt for at det skal vanskeliggjøre USAs militære operasjoner, skriver The Washington Post.

USAs Afghanistan-koordinator Richard Haass møtte fredag russiske topptjenestemenn i Moskva for å drøfte muligheten for at Kreml kan løsne noe på sine tette bånd til Nordalliansen. USA støttet også opp om alliansen i begynnelsen av krigen, men har senere forsøkt å distansere seg noe. Men Russland ønsker ikke å gi etter for amerikansk press og stiller seg fortsatt bak denne alliansen, der usbekere og tadsjikere utgjør viktige grupper.

(NTB-AFP)

Hele Norges coronakart