STØRRE ANGREP: al-Qaida kommer til å fokusere på større og mer spektakulære angrep i framtida, mener Iraks utenriksminister. Her er bilder fra angrepet på utenriksdepartementet i fjor der 42 mennesker døde. Foto: AFP
STØRRE ANGREP: al-Qaida kommer til å fokusere på større og mer spektakulære angrep i framtida, mener Iraks utenriksminister. Her er bilder fra angrepet på utenriksdepartementet i fjor der 42 mennesker døde. Foto: AFPVis mer

al-Qaida mangler selvmordsbombere i Irak

Terrornettverket sliter med rekrutteringsproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): For første gang siden den amerikanske invasjonen i Irak, opplever nå al-Qaida problemer med å rekruttere nok selvmordsbombere.

- Andre interesser
- Mangelen på selvmordsbombere er oppstått fordi islamske fundamentalister er mer interessert i Afghanistan og Pakistan. Amerikanerne trekker seg ut av Irak og det senker antall selvmordsangrep, sier Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari til Independent.

Antall ofre for selvmordsangrep har sunket drastisk de siste årene. De første angrepene startet i august 2003 og det store antallet rekrutter førte til at al-Qaida kunne gjennomføre sju-åtte angrep enkelte dager. I 2007 døde 5480 mennesker som følge av selvmordsangrep, men året etter ble antall ofre halvert. I 2009 døde 2058.

I de første tre månedene av 2010 døde 346 mennesker, fortsetter denne trenden ut 2010 ser man fram mot en nesten halvering av antall dødsofre fra i fjor.

Venter større angrep
Utenriksminister Zebari kunne selv blitt drept i et angrep på utenriksdepartementet i Bagdad i august i fjor. Det kraftige angrepet drepte 42 mennesker.

- Jeg forventer at al-Qaida nå foksuerer sine begrensede ressurser på større og mer spektakulære angrep. Jeg forventer et stort angrep i Bagdad når som helst, sier Zebari.