ANGREPET: In Amenas-anlegget i Algerie, som er en joint venture mellom Statoil, BP og Sonatrach. Foto: Kjetil Alsvik / Statoil
ANGREPET: In Amenas-anlegget i Algerie, som er en joint venture mellom Statoil, BP og Sonatrach. Foto: Kjetil Alsvik / StatoilVis mer

- Al-Qaida-opprørere fra Mali sto bak gisselaksjon

En islamistisk opprører som deltok i gisselaksjonen på en av Statoils gassinstallasjoner i Algerie, sier angriperne kom fra nabolandet Mali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er medlemmer av Al-Qaida i Islamsk Maghreb og vi har kommet fra nord i Mali, uttalte en angivelig talsmann for islamistene til nyhetsbyrået AFP.

- Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, la han til, ifølge NTB.

Frankrike innledet for noen dager siden en større militæroperasjon nord i Mali i et forsøk på å stanse islamistiske opprøreres framrykking i landet. Det har vært uklart hvor mange som er kidnappet i aksjonen - Sky News melder ved 1310-tida at åtte utenlandske statsborgere er riktig antall.

To personer ble drept i aksjonen, El Watan skriver at dette var to britiske sikkerhetsvakter. Seks personer er såret, ifølge NTB.

Nyhetsbyrået AFP har i dag sitert diplomatkilder på at en eller flere nordmenn er involvert mens irsk UD klokka 1330 bekrefter at en av de som er kidnappet reiste på irsk pass.

Bortført i bil Ifølge El Watan, som har snakket med et øyenvitne på stedet, ble to sikkerhetsvakter drept under angrepet. Et titalls tuareger, tungt væpnede, klarte tidlig i morges å ta seg inn i leiren hvor de bortførte bodde med en firehjulsdrevet bil. Angripernes nasjonalitet er ikke kjent.

En allmenn frykt og delvis panikk har bredt seg i hele området, hvor det finnes flere gassfelt og flere boligleire. Som sikkerhetstiltak har myndighetene bedt utenlandske borgere om å ikke forlate sine boligleire. Mobiltelefonene er fratatt fuksjonærene for å hindre all kontakt med omverdenen, melder El Watan.

Det er i dette området, helt på grensa til Libya, at den italienske turisten, Maria Sandra Mariani, ble bortført i februar 2011, nær Djanet, av medlemmer av Al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQMI). Hun ble satt fri i april 2012.

Algerie har lenge vært motstander av fransk militær innblanding nær sine dører, og liker Frankrikes militære felttog i nabolandet Mali dårlig.

Konflikten i Mali Mandag stengte Algerie grensa til Mali, for å unngå hevn fra islamistene i Mali i Algerie, utenfor de franske styrkenes rekkevidde. Algerie har også tillatt franske krigsfly å overfly algirsk landområde.

Åtte franske gisler sitter allerede fanget i Sahara. Islamistiske grupper, som av og til samarbeider med touareger, har truet dem helt fra Frankrike sendte militære styrker inn i Mali sist fredag.

President François Hollande har sagt at det «ennå er tid» for gissel-takerne å «utlevere goislene til sine familier».

Statoil: - Varslet i morges - Vi ble varslet i dag tidlig om en alvorlig situasjon med et angrep mot ett av våre anlegg, sier Bård Glad Pedersen, informasjonssjef i Statoil, til Dagbladet.

- Vi har mobilisert vår beredskap i Algerie og Norge for å håndtere situasjonen som best vi kan. Vi har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget, mer enn ti av disse er norske. Algeriske myndihgeter håndterer situasjonen på bakken, vi jobber for å få oversikt over situasjonen og gi den støtten vi kan, sier Glad Pedersen.

Han kan ikke på nåværende tidspunkt bekrefte om nordmenn er drept, skadd eller kidnappet.

Dagbladet kommer med mer.

ANGREPET: In Amenas er et våtgass-felt som er operert av et joint venture mellom Sonatrach, BP og Statoil. Foto: Laila Sømme / Statoil
ANGREPET: In Amenas er et våtgass-felt som er operert av et joint venture mellom Sonatrach, BP og Statoil. Foto: Laila Sømme / Statoil Vis mer