Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida på vei mot konkurs

Uten sin karismatiske leder kan al-Qaida slite med å holde pengestrømmen i gang. I Washington håper man det går mot konkurs.

 MÅ TA OVER:  Osama bin Laden samlet inn store summer til sin jihad-kamp, mens det nå er Ayman al-Zawahiri som trolig må ta over den jobben. Foto: REUTERS/Hamid Mir/Editor/Ausaf Newspaper for Daily Dawn
MÅ TA OVER: Osama bin Laden samlet inn store summer til sin jihad-kamp, mens det nå er Ayman al-Zawahiri som trolig må ta over den jobben. Foto: REUTERS/Hamid Mir/Editor/Ausaf Newspaper for Daily Dawn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det koster ikke all verden å gjennomføre et terrorangrep. Et par tusenlapper, så har du et bombebelte. Men al-Qaida er mer enn bare aksjonene, terrornettverket - selv så spredt og fraksjonert som det er - er dyrt i drift.

Det gjør at det anerkjente magasinet Time nå spør seg om al-Qaida vil klare seg uten Osama bin Laden. Flere har pekt på at lederens samlende kraft forsvinner, men som Time understreker: Pengestrømmen inn til nettverket kan også stoppe opp. Al-Qaida kan rett og slett gå konkurs.

Terrorsjef John Brennan i Det hvite hus var også forsiktig optimist da han møtte pressen for å snakke om bin Laden:

- Bin Ladens dødsdall kan gjøre at al-Qaida sakte, men sikkert går konkurs.

Men hvor mye skal til for å drive et terrornettverk? Enkelt fortalt: Det er ikke lett å si. Det kostet trolig al-Qaida rundt 500.000 dollar å påføre USA et av de verste angrepene på amerikansk jord noensinne. Men for å opprettholde støtte, særlig nå i en tid da den muslimske og arabiske verden opplever store omveltninger, koster penger.

Terroreksperter peker på at al-Qaida trenger midler til våpen, betale lokale krigerstammer for beskyttelse og ikke minst til å gi sine støttespillere husly og mat. Langs grensen mellom Pakistan og Afghanistan brødfør al-Qaida trolig flere hundre støttespillere som lever i skjul for «krigen mot terror».

Flere millioner CIA regner med at alt dette koster al-Qaida flere millioner dollar årlig. Og den viktigste pengeinnsamleren, det har vært Osama bin Laden.

For al-Qaidas penger kommer verken fra heroin - Taliban beholder disse pengene selv - eller fra bin Laden-familiens store formue. Vestlig etterretning vet at bin Laden mistet tilgang til sin formue på 90-tallet, og det er ikke bevist at noen stater støtter nettverket med midler.

Pengene stammer rett og slett fra donasjoner, både små og store. De store donasjonene kommer fra velstående likesinnede, mens smådonasjonene stammer fra muslimer rundt om i hele verden som har villet støtte bin Ladens «krig» mot Vesten.

Må bruke kontanter Og det var nettopp bin Laden som tiltrakk seg disse donasjonene. Nå er det opp til hans etterfølgere, for eksempel egypteren Ayman al-Zawahiri, å samle inn pengene. Al-Zawahiri deler, for å si det forsiktig, ikke bin Ladens karismatiske kraft.

Han har hatt problemer med å samle inn penger tidligere. I 2009 var dette hans oppgave. Pengeinnsamlingen gikk ikke bra. Lettere ble det ikke av at alt måtte doneres i kontanter. Al-Qaida kan ikke lenger bruke bankene, noe gruppen gjorde med stor suksess tidligere.

Selv før Osamas død var altså al-Qaida i store pengeproblemer.

Spørsmålet er om nettverket kan klare å samle inn penger også post Osama.

 DØD:  Time Magazine slo til med denne forsiden da nyheten om Osama bin Ladens død kom. Den er laget i samme stil som forsiden magasinet brukte da Adolf Hitler døde. Foto: REUTERS/TIME Magazine/Handout
DØD: Time Magazine slo til med denne forsiden da nyheten om Osama bin Ladens død kom. Den er laget i samme stil som forsiden magasinet brukte da Adolf Hitler døde. Foto: REUTERS/TIME Magazine/Handout Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media