- Al Qaida planla flere angrep

Hemmelige FBI-dokumenter fra avhørene av den amerikanske talibanen John Walker Lindh gir et innblikk i hverdagen i treningsleirene og på slagmarken. I kveld ble han dømt til 20 år bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld ble John Walker Lindh dømt til 20 års fengsel for å ha hjulpet Taliban, og for ulovlig å ha båret eksplosiver med hensikt å bruke dem kriminelt. Lindh slipper billig unna det amerikanske rettsvesenet etter en avtale med påtalemyndighetene om å erklære seg skyldig i tiltalen, og å fortelle alt han vet om al Qaida og Osama bin Laden.

Lindh har fortalt FBI at angrepene den 11. september bare var det første i en serie på tre angrepsbølger på amerikansk jord, skriver CNN.

En av Walker Lindhs instruktører fra treningsleiren i Afghanistan skal ha sagt til ham at «Osama bin Laden sa at dette var det første angrepet.» Det andre skulle skje under Ramadan i midten av november, og få USA til å glemme det første angrepet.

- Gruppa spekulerte på om det andre angrepet ville være angrep på kjernekraftverk, olje- og gassledninger, eller en eller annen form for biologiske angrep, sa Lindh til FBI.

Han ble tatt til fange av Nord-Alliansen i slutten av november, og ble brakt til Mazar-i-Sharif. Der var han også tilstede under fangeopprøret. Ifølge ham selv var han ikke aktiv i opprøret, og han overga seg selv etter en uke i skjul under bakken.

Fra California til Afghanistan

Walker Lindh fortalte FBI at hans interesse for islam begynte ettr at han så filmen «Malcolm X» da han var 12 år gammel. Han konverterte som tenåring, og fortsatte ferden til en arabisk språkskole i Jemen, før han dro videre til Pakistan og Afghanistan.

Vel framme i Afghanistan lot han seg innrullere i den al Qaida-administrerte treningsleiren al Farooq, og gjennomførte et syv ukers geriljakurs. De syv ukene var delt inn i tre ukers våpentrening, en ukes kart- og topografistudier, en ukes krigstrening i felten, og en ukes opplæring i eksplosiver.

Egentlig ønsket Walker Lindh å støtte taliban-regimet direkte, men den eneste måten inn i systemet på var ifølge ham selv å melde seg på Osama bin Ladens arabiske gruppe. På direkte forespørsel fra sjefen for al Farooq-leiren om han ville delta i angrep på USA, skal Walker Lindh ha svart nei.

I stedet for å sverge troskap til al Qaida, sverget han troskap til jihad, sa han til FBI.

Avhørene av Lindh har gitt amerikanerne verdifull informasjon, ikke minst om hvor bin Laden eventuelt befinner seg nå.

Lindh fortalte FBI at familiene til al Qaida-medlemmene ble flyttet til Jemen gjennom hele 2001, og at han kunne tenke seg at Osama bin Laden planla å flytte dit.

FÅR SANNSYNLIGVIS 20 ÅR: Den amerikanske talibanen John Walker Lindh får etter all sannsynlighet 20 års fengsel for å ha hjulpet taliban-regimet i Afghanistan. En meningsmåling på CNNs nettsider viser at 3 av 4 lesere ikke er fornøyd med at Lindh får en myk behandling av det amerikanske rettsvesenet.
FANGET: John Walker Lindh ble tatt til fange i Afghanistani november i fjor av Nord-Alliansen.