- Al-Qaida planlegger angrep med norsk terrorist

Vil ifølge etterretningskilder angripe passasjerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida planlegger å bruke sin norske rekrutt til et angrep på et amerikansk passasjerfly, skriver avisa Sunday Times.

Avisa skriver at den norske konvertitten som skal ha fått opplæring i terrorisme i Jemen, trolig er utvalgt til å gjennomføre det planlagte angrepet i oppløpet mot OL i London denne sommeren.

Ifølge Sunday Times er det etterretningstjenester som er kilde til opplysningene.

Rent rulleblad «Den norske rekrutten går under det islamske navnet Muslim Abu Abdurrahman. Han skal være i 30-årene og har et rent rulleblad», skriver avisa.

Ifølge Sunday Times konverterte han til islam i 2008, ble raskt radikalisert og reiste deretter til Jemen der han tilbrakte flere måneder for å gjøre ferdig sin trening hos al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

Han var trolig i Azzan i det sørlige Jemen, som har vært AQAPs hovedkvarter, inntil forrige måned da han forflyttet seg til Dammaj mot grensa til Saudi-Arabia.

I forrige uke ble det meldt at to britiske muslimske menn fra London ble drept i kamper i det samme området.

Fjerde forsøk Meldingene om planene bekrefter frykten hos amerikansk og britisk etterretning om at al-Qaida søker å rekruttere radikalisert vestlig ungdom som kan gå lettere gjennom den strenge sikkerheten på flyplassene.

CIA avdekket et lignende komplott for å sprenge et fly på vei til USA i mai i år, angivelig ved å bruke en dobbeltagent som infiltrerte grupperingen og meldte seg frivillig til oppdraget.

Første gang AQAP skal ha stått bak en lignende plan, var i 2009, da den såkalte underbuksebomberen, en ung nigerianskfødt britisk student, ble tatt da han forsøkte å sprenge et amerikansk fly i lufta før landing i Detroit.

AQAP mistenkes også for å stå bak da to bomber gjemt ble sendt i printere med fly til Chicago. De ble fanget opp i Dubai og i Storbritannia.

Rettet mot USA Etterretningskildene sier til Sunday Times at det siste plottet ikke er rettet mot OL som sådan, men at det er ledd i AQAMs gjentatte forsøk på å ramme amerikanske fly.

- Det er en plan på gang uavhengig av OL. Det eneste som knytter dette til OL, er at det er i ferd med å skje, sier en britisk regjeringstalsmann, ifølge Sunday Times.

Sjefen for den britiske sikkerhetstjenesten, Jonathan Evans, uttalte på onsdag at det er en substansiell trussel mot de olympiske lekene.

- OL er et attraktivt mål for våre fiender, og om en måneds tid er lekene senter for alles oppmerksomhet. Lekene er imidlertid ikke noe lett mål, og vi har lykkes med å avsløre terrorplaner både her og utenlands de siste årene, sa Evans.

AQAP har aldri hatt britiske interesser som mål, men det betyr ikke at ikke briter ville bli rammet i et angrep på amerikanske mål.

Holder tett Britisk etterretning ville i forrige uke ikke si noe mer om planene, tidsplanen, målet eller hvordan de var kommet over opplysningene. Heller ikke ville de si noe om hva som ble gjort for å avverge et angrep.

Spekulasjonene gikk på at opplysningene ble lekket fordi de hadde mistet sporet av nordmannen og håpet at informasjonen skulle gi dem kontakt igjen.

I forrige uke uttrykte sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI5. Jonathan Evans, bekymring for strømmen av radikaliserte unge muslimske menn fra vestlige land til treningsleirer for terrorisme i Jemen, Somalia og afrikansk Sahel.

Evans sa at strømmen i de siste årene har skiftet fra Afghanistan og Pakistan etter at Vesten har lykkes i å ramme al-Qaidas ledelse der.

(NTB)