- Al-Qaida plantet bevis for at USA skulle invadere Irak

Sier «Omar Nasiri» som hevder han infiltrerte terrornettverket på midten av 90-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Marokkaneren som går under pseudonymet Omar Nasiri sier i et 45 minutter langt BBC-intervju at et høytstående al-Qaida-medlem plantet bevis for å provosere frem en amerikansk invasjon av Irak.

Ifølge Nasiri skal al-Qaida-toppen ha fabrikert forbindelser mellom al-Qaida og Irak da han ble avhørt av amerikanerne mot slutten av 2001.

De falske bevisene kom fra Ibn Sheikh Al-Libi, som ble pågrepet av amerikanske styrker i Afghanistan høsten 2001, for deretter å bli flyttet til et hemmelig CIA-fengsel i Egypts hovedstad Kairo.

Al-Libis motiv for å lokke amerikanerne til å invadere Irak, var ifølge Omar Nasiri et ønske om å gjøre landet til en base for hellige krigere fra hele verden.

Trente i Afghanistan

Nasiri, som mandag kommer med boken Inside the Jihad: My Life With Al-Qaida, A Spy\'s Story, sier han på midten av 90-tallet ble vervet som som spion for fransk, britisk og tysk etterretning.

Før det hadde han drevet med illegalt salg av våpen og ammunisjon til væpnede militante muslimer i Algerie. Da Nassiri ble tatt i å stjele penger fra de han samarbeidet med, vendte han seg til fransk etterretning for å få beskyttelse.

I de sju årene som fulgte hevder Nassiri å ha blitt en verdifull kilde når det gjaldt militante muslimer som passerte gjennom morens hjem i Brüssel. En av de viktigste hendelsene han beskriver er da politiet i 1995 raidet morens leilighet og arresterte tre av hans brødre.

VIDEOBILDER FRA AFGHANISTAN: Bildet er hentet fra en video som avisen The Sunday Times publiserte tidligere i høst. Disse tilhørerne er samlet for å høre Osama bin Laden snakke i en treningsleir i Afghanistan 8.januar 2000. Foto: AP/Scanpix
VIDEOBILDER FRA AFGHANISTAN: Bildet er hentet fra en video som avisen The Sunday Times publiserte tidligere i høst. Disse tilhørerne er samlet for å høre Osama bin Laden snakke i en treningsleir i Afghanistan 8.januar 2000. Foto: AP/Scanpix Vis mer

I bytte mot beskyttelse tilbød han seg også å dra til Afghanistan, hvor unge muslimer ble trent i leire, finansiert av blant andre Osama bin Laden.

Der skal han ha trent med våpen og eksplosiver sammen med noen av verdens mest ettersøkte terrorister før han dro til London, hvor han formidlet beskjeder mellom disse og radikale islamske lærde.

Nasiri forteller også til BBC om eksperimenter med kjemiske våpen og hvordan den radikale Abu Hamza al-Masri fikk terrortrening i London.

Er det sant

Men er historien som den såkalte Omar Nasiri forteller sann?

Tja, mener avisen International Herald Tribune, som konstaterer at enda et eksemplar av bøker om islamsk terrorisme havner i bokhyllene.

Lara Heimert som har redigert boka, ga deler av manuskriptet til Michael Scheuer i CIA. Mannen som hadde ansvaret for en CIA-avdeling som spesifikt skulle fokusere på Osama bin Laden og al-Qaida går god for innholdet.

- Jeg har aldri sett noe fra den perioden som var så komplett og virket så sant, sier Scheuer til International Herald Tribune.

- Al-Qaida plantet bevis for at USA skulle invadere Irak

Forfatteren selv skal ifølge forlaget Basic Books ha mottatt et sekssifret beløp i forskudd på boka i tillegg til promotid hos CNN og CBS Evening News.

Nasiri legger ikke skjul på at han håper boka blir en suksess.

- Hvis jeg selger en million kopier vil jeg nyte det - før de begynner å skyte på meg, sier Nasiri til samme avis.

Hevn

Nasiri, som har levd deler av livet i Marokko og i Belgia, sier at motivet for å skrive boka var hevn.

Etter terrorbombene mot de amerikanske ambassadene i Øst-Afrika i 1998 ønsket Nasiri en ny start. Da han ba etterretningen om hjelp til å slå seg ned i Tyskland, hvor han hans nye kone bodde, fikk han lite hjelp.

- De satte meg i en tøff situasjon, og jeg ønsket å sette dem i en tøff situasjon, sier Nasiri.

Ingen offisielle kilder hos fransk, tysk eller britisk etterretning har ønsket å kommentere om det finnes noen forbindelse til marokkaneren.

En anonym kilde i den tyske etterretningstjenesten bekrefter at de har hatt kontakt med Nasiri, men stiller spørsmål ved verdien av informasjonen han kom med.

<a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/10/01/478385.html>DE LEENDE SELVMORDSPILOTENE</a>:</B> Videoen som The Sunday Times fikk tak i viste også selvmordspilotene fra 9/11-angrepet Ziad Jarrah og Mohammed Atta, som leste opp sine testamenter.
<B>VISTE SEG:</B> Også Osama bin Laden viste seg i videooptaket fra Afghanistan i 2000.