- al-Qaida rekrutterer britiske tenåringer

Skal angripe sitt hjemland, mener MI5-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Akkurat nå driver terroristene et målrettet arbeid med å rekruttere barn og ungdom i Storbritannia, sa Jonathan Evans, direktør i den britiske sikkerhetstjenesten MI5 under en pressekonferanse i dag.

Ifølge CNN News tegnet Evans et dystert situasjonsbilde, der terrororganisasjonens medlemmer jobber aktivt med å nå og formidle sitt budskap til britisk ungdom.

- De radikaliserer, indoktrinerer og lærer opp unge, sårbare mennesker til å utføre terrorhandlinger, utdypet han.

MI5 har i år kommet i kontakt med flere ungdom helt ned i 15-års alder, involvert i planlegging av terrorvirksomhet.

Toppen av isfjellet

Dagens møte med pressen er det første Evans holder, siden han tok over sjefsstolen i april i år.

Hans forgjenger, Eliza Mannigham-Buller, advarte også mot al-Qaidas rekrutteringsvirksomhet i Storbritannia.

På hennes tid, kjente MI5 til omkring 1600 personer bosatt på de britiske øyne, aktive i en terrorcelle eller på andre måter delaktig i planleggingen i terroraksjoner.

2000 AKTIVE TERRORISTER: MI5-direktør Jonathan Evans fortalte i dag at britisk politi kjenner til i alle fall 2000 personer, bosatt i Storbritannia, som er aktive i en terrorcelle eller på andre måter er delaktige i planlegging av terrorhandlinger. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
2000 AKTIVE TERRORISTER: MI5-direktør Jonathan Evans fortalte i dag at britisk politi kjenner til i alle fall 2000 personer, bosatt i Storbritannia, som er aktive i en terrorcelle eller på andre måter er delaktige i planlegging av terrorhandlinger. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Dette tallet har nå vokst til omkring 2000, ifølge Evans.

Han innrømte samtidig at de kjente tilfellene var bare toppen av isfjellet og det reelle antallet kunne være det dobbelte av disse anslagene.

Terror-rettsaker

Det siste året har MI5 registrert at styringen av de ulike terrorcellene og planlegging av aksjoner har flyttet seg fra fjellområdet mellom Pakistan og Afghanistan til flere andre land, blant disse Somalia, Irak og Algerie.

Personer bosatt i Storbritannia har deretter blitt rekruttert til å utføre selve handlingen.

Siden 11. september 2001 har flere enn 200 personer blitt arrestert og dømt i Storbritannia for befatning eller planlegging av terroraksjoner.