Al-Qaida satser på nett

Lanserer det nye nettmagasinet «Toppen av kamelens pukkel»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er al-Qaida i Irak som har lansert sitt første nettmagasin. Her oppfordres muslimer til å bli med på hellig krig, jihad. Videre er målsettingen med nettmagasinet «å opplyse muslimer og oppfordre folket til å følge troen og sunni-veien.»

Stoffet skal ifølge AP ha blitt lagt ut av terrororganisasjonens folk i Irak, og håpet er videre at muslimer skal rekrutteres for å frigjøre landet for «vantro» og «frafalne», som de kaller amerikanerne og deres irakiske medhjelpere.

Brev og tekster

Magasinet har massiv fargebruk og designen får gruppa også skryt for. Navnet er «Zurwat al-Sanam» og det betyr altså «toppen av kamelens pukkel.»

Magasinet er på 43 sider og ble lagt ut på onsdag, to dager etter at al-Qaida i Irak tok ansvaret for angrepet som drepte 125 mennesker i Hillah på mandag. Gruppa ledes av den jordanske terroristen Abu Musab al-Zarqawi og beskyldes for en rekke terroranslag i landet.

Det var Abu Maysara al-Iraqi, gruppas «media-koordinator» som postet magasinet på nettet. Det er lagt ut som et vedlegg, og har dukket opp på minst to ekstremist-sider som tidligere har postet al-Qaida-uttalelser.

Magasinet består av en rekke brev, avhandlinger og noen tekster som tidligere også har vært ute på nettet. Al-Zarqawi bidrar med sitt løfte om «vasallplikt» overfor Osama bin Ladan og en forpliktelse om å fortsette å kjempe.

Det var i fjor al-Zarqawi forpliktet seg til lydighet til bin Laden i et brev som ble lagt ut på nettet. I et lydklipp som ble sendt på TV-stasjonen Al-Jazeera godkjente bin Laden al-Zarqawi som sin representant i Irak.

Utdrag fra et brev fra Osama er med, og det ser ut til å være en kavalkade over taler han har holdt.

I brevet fra bin Laden blir al-Zarqawi referert til som «emiren» av al-Qaida i Irak og bin Laden oppfordrer folk om å adlyde ham.

- Gode på nett

Ektheten av slike magasin er vanskelig å slå fast. Ekspertene sier at dette nye magasinet ser ut til å være i overenstemmelse med bin Laden og al-Qaidas ideologi. Islamekspert Mohamed Salah i Kairo sier at magasient ser ekte ut på grunn av språket og produksjonen.

- Erfaringen viser at de militante har blitt svært flinke til å bruke internett. De ser ut som de driver online-krig og det ser ut til at de vinner den, sier han til AP.

Forsida har al-Qaidas Irak-logo av en AK-47 stående på en åpen Koran med en jordklode i bakgrunnen og en arm og en finger som peker oppover. Det er også et bilde av Bush, bin Laden og avdøde Abu Anas al-Shami i magasinet.

Den avdøde religiøse lederen og al-Zarqais nære medarbeider har fått en profil inne i magasinet. Han ble drept i september i et luftangrep.

Sunnhetstips

Magasinet er datert februar 2005 og det står at dette er den første av mange utgaver. Det har blitt utgitt lignende nettmagasin tidligere.

Al-Qaida i Saudia-Arabia har gitt ut to med navnene «Sawt al-Jihad» og «Al-Khansaa», sistnevnte særlig rettet mot kvinner med både kosttips for selvmordsbombere og treningstips.

Antiterrorismeekspert Evan Kohlmann i Washington forteller AP at målet med magasinet er å fortelle at organisasjonen er profesjonell og ikke desperat, men tvert om at de har tid. Han mener også er en forsterkning i rekrutteringskampanjene.

MAGASINET: Ekspertene tror det er riktig at al-Qaida står bak det nye nettmagasinet. Øverst til venstre står årstallet 1426, som er det samme som 2005 i etter den islamske kalenderen. I den store rundingen står magasinets navn og teksten "Tidsskrift utgitt av mediasenteret til al-Qaida i Irak". De fire firkantede boksene er titlene på artikler som finnes inne i bladet.
BIDRAR MED BREV:</B> Osama bin Laden oppfordrer også irakerne til å være lydige overfor al-Zarqawi.
AL-ZARQAWI:</B> Kalles emiren av Irak og lover i magasinet sin trofasthet overfor bin Laden.